Kvinna som cyklar längs landsväg på sommaren

Cykla

Att cykla är ett av de enklaste sätten att upptäcka Nynäshamn och skärgården. Trampa fram i stilla mak med picknick i cykelkorgen, susa fram snabbt på en landsväg eller utmana dig med mountainbike på stigar i skogen. Här är våra bästa tips på trevliga cykelturer.

Cykla längs Strandvägen med vidunderlig utsikt

Om du vill ha en lugn och enkel cykeltur, rekommenderas cykling längs Strandvägen i Nynäshamn som bjuder på fantastisk utsikt över havet. Om du börjar i Nynäshamns Fiskehamn passerar du bland annat Trehörningen med vacker bebyggelse från tidigt 1900-tal, Oscarsberget med inskriptioner från Oscar II, Karl XVI Gustav och drottning Silvia, Hembygdsgården och Segelsällskapet. Efter några kilometer ligger friluftsområdet Lövhagen där det också finns fina gång- och cykelvägar. Pausar gör du på Lövhagens Café där det finns både våfflor, glass och mackor.

Ta landsvägen från Nynäshamn till Torö

För den som föredrar landsvägscykling, erbjuder en tur från Nynäshamn till Ankarudden på Torö en vacker cykelväg på cirka 35 kilometer. Turen går längs havsvikar, ängsmarker och skog. På Ankarudden kan du sommartid bunkra med mat eller fika i Ankaruddens sjöbod. Härifrån kan du också ta Waxholmsbåten över till magiska Landsort. Eller ta en tur ut till Ören och njut av havsluften och den öppna horisonten vid den unika Torö stenstrand. Kanske ser du några vågsurfare utmana vågorna eller en havsörn som cirklar.

Upptäck gamla Nynäsvägen

Om du letar efter en spännande tur på landsväg i Stockholmstrakten är gamla Nynäsvägen mellan Nynäshamn och Ösmo ett bra alternativ. Denna 25 kilometer långa cykeltur tar dig genom en vacker landsbygdsmiljö där vägen slingrar sig mellan skogar och fält. Ett bra ställe att starta på är Kvarnängens idrottsområde där du också kan passa på att plocka ramslök om våren. När du kommer till Ösmo ska du inte missa att stanna på Ösmo Plantshop för en matbit eller fika i deras orangeri. Här finns även en trädgårdsbutik där du kan köpa växter och annat för trädgården.

MTB-leder i härligt skärgårdslandskap

För de som gillar mountainbike och vill kombinera turen med ett dopp i havet, erbjuder Lövhagen i Nynäshamn eller Käringboda naturreservat många olika trails i en blandad miljö med skog, klippor, betesängar och havsvikar. Runt sjön Fjättern finns också fina möjligheter att cykla mountainbike.

Käringboda naturreservat

Kustlinjen tar dig ut i skärgården

Kustlinjen går från Nynäshamn genom det vackra Södertörnslandskapet, via den så kallade Runstensvägen och Ösmo, genom Sorundas landsbygd och upp till Västerhaninge. Härifrån bär det av ut mot kusten och Årsta Havsbad varifrån du tar Waxholmsbåten till Utö. Från Utö kan du sedan cykla vidare till Ålö.

Fortsätt sedan färden genom att ta Waxholmsbåten från Ålö till någon av de närliggande öarna Nåttarö eller Rånö. Passa gärna på att stanna längs vägen och njut av vad ölivet har att erbjuda. På öarna finns både boende, restauranger och små butiker samt förstås fantastiska badstränder och vacker natur. Från Nåttarö går båten direkt till Nynäshamns Fiskehamn. Självklart kan du även åka turen åt andra hållet.

Karta över Kustlinjen kan du köpa hos Sweden by bike eller hos Nynäshamns Besökscenter. Här kan du också få tips om boende och sevärdheter längs vägen.

Lättcyklad och omväxlande längs Nynäsleden

Nynäsleden är en 82 kilometer lång cykelled som tar dig från Stadshuset i Stockholm till Nynäshamn förbi vacker natur, runstenar, fina badsjöar och historiska landskap. Den här vackra leden är helt belagd och relativt lätt att cykla. Och bäst av allt, du kommer undan trafiken. Lägg till att du kan ta med din cykel på pendeltågen, så öppnar sig för dig en hel värld av trevliga utflykter.

Nynäsleden är skyltad med gröna skyltar, och samskyltad med Kustlinjen med röda skyltar från Tungelsta och söderut. Karta kan köpas hos Sweden by bike.

Pumpa cykeln i Nynäshamn

Det finns en cykelpump längs Centralgatan i Nynäshamns centrum och en invid Nynäshamns station samt en på busstorget i Ösmo. Det finns också cykelpumpar vid bensinmackarna.

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: