Krog vid vattnet, med en veranda full av människor

Foto: Johan Gustafsson/G40Studio

Nåttarö

Ta en minisemester på natursköna Nåttarö och upplev skärgårdens finaste sandstränder, snorkelled, jättegrytor och middag i kvällssolen. Välkommen till Nåttarö, bara en halvtimmes båttur från Nynäshamn.

Hoppa på en skärgårdsbåt och ta chansen att uppleva Nåttarös ljuvliga sandfält och långgrunda bad! När du anländer vid ångbåtsbryggan kanske du gör som många andra – och går raka vägen över den flacka ön till Stora Sand eller Skarsand. Dessa sköna stränder, med sin mjuka sandbotten, doft av tång och vidsträckta horisont gör ön till en riktig favorit bland stora och små.

Fascinerande snorkelled och jättegrytor

Med grunda vikar och en artrik undervattensvegetation är Nåttarö också ett av länets första marina naturreservat. Är du nyfiken på att lära dig mer om livet under ytan, hoppa ner i vattnet och simma dig fram på Stockholms första snorkelled. Under vattnet finns skyltar som berättar om livet i havet och markeras på ytan av gula bojar. Leden ligger intill ångbåtsbryggan.

Ön bjuder dock på oändligt mycket mer än bara bad. Strax norr om Stora Sand finns ett välbevarat klapperstensfält, och ytterligare en bit norrut finns spännande jättegrytor i berget värda att utforska. Dessutom finns Drottninggrottan, en spännande och sägenomspunnen plats.

Promenera genom ekdungar och tallskog

På ön kan du strosa på fina promenadstigar i vacker skog med gott om svamp och bär som du kan plocka. Tar du vägen söderut från bryggan når du ett Natura 2000-område med helt orörd urskog och många ovanliga mossor och lavar. Denna vackra tur är 3-4 kilometer lång, enkel väg.

Styr du istället stegen mot norr kommer du till berget Bötsudden som är Nåttarös högsta punkt. Med sina 38 meter över havet bjuder berget på en magnifik utsikt över stora delar av Stockholms södra skärgård. Här finns också ett röse på den plats där det förr brukade tändas en vårdkase.

Vill du och ditt sällskap se mer av ön kan ni hyra både cykel och kajak på plats.

Ät gott i kvällssolen och övernatta

Sedan drygt femtio år har Nåttarö en välordnad camping som utgjort sommarnöje för hundratals människor genom åren. I prydliga rader mellan bergknallarna står hustälten välordnat uppställda.

En liten bit från bryggan finns också stugor till uthyrning. Vid Östermar, på norra delen av ön, finns ett vandrarhem som även kan hyras för konferens eller lägerverksamhet.

Här finns också två kiosker, en trevlig liten handelsbod och en krog som serverar rätter till lunch och middag i den sköna kvällssolen. Eftersom det inte finns några permanent boende på ön så är allt säsongsöppet under sommarperioden.

Visste du att …

...den lilla Drottninggrottan på ön fick sitt namn från Maria Eleonora, drottningen på 1600-talet som enligt en lokal sägen sökte skydd här innan hon lämnade Sverige, efter att hennes make kung Gustav II Adolf hade dött.

Bra att veta

Nåttarö har fina naturhamnar om du kommer med egen båt. Under 2020 har Skärgårdsstiftelsen också lagt ut 25 bojar i naturhamnen vid Östhammarsfladen, i ett projekt för att skydda djur- och växtlivet på havsbotten

Mat, aktiviteter och service:

Nåttarö Gård & Resort
08-520 400 30
info@nattaro.se
http://nattaro.se/

Nåttarö Handelsbod
073-942 29 87
info@nattaroboden.se
www.nattaroboden.se/

Skärgårdsstiftelsen
https://skargardsstiftelsen.se/

Så hittar du hit:

Med Waxholmsbolagets fartyg Utö Express från Nynäshamns Fiskehamn. Restiden är 30 minuter. Biljetter köpes ombord. https://waxholmsbolaget.se/

Om du kommer med egen båt så finns det en gästhamn i Nåttarö Gård & Resorts regi. Gästhamnen är placerad i närheten av Waxholmsbolagets brygga.

Nåttarö tillhör Haninge kommun

Kontakt

Nynäshamns Besökscenter

08-520 737 00
info@nynashamn.se


Besöksadress

Fiskargränd, Nynäshamns Fiskehamn

Länk till karta

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: