Flicka går längs grusväg en vacker sommarkväll.

Käringboda och Järflotta

Käringboda naturreservat är ett friluftsområde i en vacker och välbevarad skärgårdsmiljö. Här kan du vandra mellan betesmarker och skogar, bada, fiska och paddla. Letar du efter utsikt ska du ta dig upp på Vinsberget. Har du egen båt fortsätter du till ön Järflotta för långa sandstränder och upptäcksfärder.

Skärgårdsmiljö på fastlandet

På en halvö väster om Nynäshamn ligger Käringboda naturreservat, ett friluftsområde i en vacker och välbevarad skärgårdsmiljö. Hit tar du dig med bil eller buss.

Grusvägar löper längs betesmarker och skogsområden och uppmärkta vandringsleder tar dig med på vandring över stock och sten.

Badar gör du bäst i Nynäsviken på halvöns östra sida och i Gravamaren på västra sidan. Gravamaren är känd för att vara en av de varmaste badplatserna

De lugna skyddade vikarna passar också bra för kajakpaddling.

Letar du efter utsikt ska du ta dig upp på Vinsberget där du kan se Nåttarö, Utö, Torö, Nynäsham och vackra dagar till och med Landsorts fyr.

Utsikt över skog och hav en vinterdag

Utsikt från Vinsberget en vinterdag.

Ö-liv på Järflotta

Ön Järflotta skiljs från Käringboda av ett smalt sund och kan bara nås med båt. Här finns mestadels sandiga tallhedar och hällmarksskogar.

Sågvikens södra strand är välbesökt med sina långa vackra sandstränder, men även de östra delarna av ön är lättillgängliga och värda ett besök. Sandstränderna och dynerna har en artrik flora.

Vid Valsudden finns ett stort flyttblock av rapakivigranit. En röd bergart som inte finns i länets berggrund utan har transporterats till Järflotta med inlandsisen.


På Järflotta finns också Järflotta gård som är omgiven av åkrar, ängar och lövskog.

Ta sig hit

Buss

Ta buss 848 eller 852 från Nynäshamn till hållplats Järflottavägen, som ligger cirka 1 kilometer norr om reservatsgränsen. Stockholms Lokaltrafik

Bil

Från Stockholm: ta väg 73 mot Nynäshamn och sväng av mot norra Nynäshamn. Ta avfart mot Torö/Herrhamra och sväng vänster på Långholmsvägen vid skylt mot Käringboda.

Från Nynäshamn: ta Nynäsvägen mot Stockholm och ta avfart mot Torö/Herrhamra, sväng vänster på Långholmsvägen vid skylt mot Käringboda.

Avgiftsbelagda parkeringar finns i området. Området sköts av Skärgårdsstiftelsen

Båt

Till Järflotta tar du dig med egen båt.

Karta

Kontakt

Nynäshamns Besökscenter

08-520 737 00
info@nynashamn.se


Besöksadress

Fiskargränd, Nynäshamns Fiskehamn

Länk till karta

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: