Familj har picknick på klippa.

Lövhagen och Strandvägen

Lövhagen är ett av Nynäshamns mest storslagna och lättillgängliga naturområden. Här kan du koppla av i en egen badvik, meta, plocka svamp och bär eller upptäcka någon av halvöns unika grottor. Utsikten mot det öppna havet från den slingrande Strandvägen är i sig en unik naturupplevelse.

Orörd skog, sköna gräsmattor, skummande hav och dramatiska grottor. Fyll en picknickkorg och ge dig ut för att uppleva några av de många smultronställen som Lövhagen har att erbjuda. Denna vackra halvö skjuter ut i havet söder om Nynäshamn, mellan Gårdsfjärden i öster och Nynäsviken i väster. Här kan du njuta av ett dopp i saltstänkta vågor från klippor eller sandstränder, känna lugnet på de doftande skogsstigarna eller stanna till och äta vid någon av grillplatserna.

Koppla av på kaffeservering eller grillplats

Har du ingen picknick kan du besöka Lövhagens kaffeservering & vandrarhem som ligger i början av området. Här kan du sitta både ute i den grönskande trädgården och inne i det gamla omgjorda stallet. Slå dig ner i de gamla spiltorna och unna dig en kaffe eller våffla. Känner du för att övernatta finns rum och stugor till uthyrning. Vid kaffeserveringen finns också en stor parkering som är gratis för besökare till området.

Första pumpviken ligger inte långt från parkeringen. Här finns en liten sandstrand där du kan bada och stora gräsmattor som bjuder in till lekar, brännboll eller picknick. Här finns också en grillplats.

Promenera eller cykla längs uppmärkta leder

Lövhagen upplever du lika bra till fots som med cykel. Här finns både grusvägar, stigar och uppmärkta leder. Grusvägen passar bra för dig som har med dig barnvagn eller inte är så rörlig. De två uppmärkta lederna har mer utmanande terräng med små skogstigar och berghällar.

Upptäck spännande grottor

Halvön är känd för sina grottor. Den kanske mest kända är Kärleksgrottan nära Kroksundsudden. Grottan består av en åtta meter hög spricka i berget som vidgar sig nedåt. Längst ner är den två meter bred.

Om du föjer vägen söderut kommer du fram till Knappelskär. Här har landhöjningen efter den senaste istiden skapat en landtunga som sticker ut i Gårdsfjärden och som bjuder på vidunderlig utsikt. Här finns både stenstrand och sandstrand.

Längst ut på udden hittar du den imponerande Knappelskärsgrottan. Här har hav och stenar gröpt ur en 15 meter lång tunnel in i klipporna, med ett golv strax över vattenbrynet. Grottan är relativt tillgänglig, men kräver viss ansträngning och klättring att ta sig ner till. Du kan också nå grottan med båt. Grottan är den största i sitt slag i hela Stockholms län.

Grottöppning i siluett mot havet.

Grottan på Knappelskär.

Promenera längs Strandvägen

Vi är också stolta över vår egen vindlande riviera som ligger här. Strandvägen, som också kallas Ringvägen, går längs med havet ut till Lövhagen och bjuder på en vacker promenad som är omtyckt både av tillfälliga besökare och generationer av nynäshamnare. Med den tysta barrskogen på ena sidan och det öppna havet på den andra bjuder kuststräckan på ett fascinerande naturskådespel.

Strandvägen anlades för publiken till kappseglingarna i OS som 1912 hölls i Stockholm. Vid tiden färdades man ut hit med häst och vagn, men den hisnande vyn över havet var densamma som idag. Detta är också den enda plats i Stockholms skärgård där du kan se horisonten från fastlandet.

Härifrån blickar du också ut mot anrika Havspaviljongen på Nynäs havsbad, där dåtidens kungligheter och celebriteter avnjöt sina uppfriskande gyttjebad. Hit åker många än idag för att äta gott och koppla av.

Längs vägen finns elva styrketräningsredskap utplacerade i det vi kallat ”Sveriges längsta idrottsplats” att användas av den som vill. Längtar du efter träning i naturskön miljö och vacker utsikt har du kommit till rätt plats.

Två personer promenerar längs stenstrand i kvällssolen.

En av stenstränderna längs Strandvägen. Foto: Klapp & co

Närvarande historia

Lövhagen har sitt namn efter Löfhagen, en gård som fanns här sedan 1800-talets andra hälft. År 1941 sålde dåvarande ägaren, generalmajoren Henri de Champs, gården liksom halvön till Nynäshamns köping, under förutsättning att området för all framtid bara skulle användas för fritidsändamål. Idag är Lövhagens kaffeservering & vandrarhem inrymd i några av de hus som uppfördes runt 1920 som ekonomibyggnader och bostäder för gårdens arbetare.

Bra att veta

Strandvägen är smal och enkelriktad för bilar. Längs vägen finns offentliga toaletter uppställda sommartid. Det finns också ett fåtal parkeringsplatser en bit in längs Strandvägen där du kan stanna till med bilen och njuta av utsikten. Här finns ingen gatubelysning.

Så hittar du hit

Till Lövhagen promenerar du via Strandvägen eller från Hamnvikens badplats. Sommartid går buss 858 till och från Lövhagen. Det går också bra att köra bil, men observera att Strandvägen är enkelriktad. Fri parkering finns vid Lövhagens café. Det går inte att köra bil in i själva fritidsområdet.

Familj har picknick på klippa.
Karta

Kontakt

Nynäshamns Besökscenter

08-520 737 00
info@nynashamn.se


Besöksadress

Fiskargränd, Nynäshamns Fiskehamn

Länk till karta

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: