Angela Andaan Tselmen

Angela, elev på naturvetenskapsprogrammet

Angela Andaan Tselmen, tredje året på naturvetenskapsprogrammet, tycker gymnasiet är bra och gillar att skolan ligger nära. (Intervjun är gjord läsåret 2020/2021)

Varför valde du Nynäshamns gymnasium?
– Det är lätt att ta sig hit. Jag tycker det är onödigt att lägga tid på att resa när man har ett bra gymnasium så nära. Tågen är ofta sena och resandet tar massor av tid – tid man behöver för att plugga.

Är det stor skillnad från grundskolan?
– Ja, det är högre press. Lärarna är inte där och säger åt vad du ska göra utan ansvaret ligger på dig. Även om det är väldigt svårt är det lätt att bara fokusera på betygen och resultat, men det gäller att lita på sig själv och inte stressa upp sig alltför mycket. I skolan på tisdagar är det studietid, alla lärare är på plats om man vill plugga extra och få hjälp.

Vad skulle du säga om din skola till en kompis som inte går där?
– Att den är bra. Att det finns bra, utbildade lärare. Vi har pingis- och biljardbord och en stor kafeteria där man kan hänga.

Varför valde du naturvetenskapsprogrammet?
– Jag har alltid varit intresserad av kemi, biologi och matte. Valet var svårt för jag ville gå ekonomi också. Men natur är bredare, man läser fler ämnen. Alla kanske inte håller med, men natur ger fler möjligheter.

Vilket är bästa ämnet, tycker du?
– Matte och kemi. Matten är alltid utmanande. Det är svårt, men man lär sig nya saker hela tiden. När man väl kommer upp på högre nivåer är det jättekul. I Kemi 1 räknar vi ut olika substanser och så, vilket är roligare än i nian. Att labba är också kul.

Är gymnasiet som du trodde att det skulle vara?
– Det är nog lite som jag trodde – jag gjorde studiebesök innan, vilket var bra. Gymnasiet är faktiskt mycket roligare än vad jag väntade mig! Man träffar nya människor och får fler kompisar. Det är ju ett litet gymnasium, man vet ungefär vilka alla är. Just i vår klass är vi väldigt nära, vi ses efter skolan och pluggar ihop.

Vad gör du om fem år?
– Förhoppningsvis är jag på universitetet och pluggar, det jag vill bli är jurist eller barnläkare.

Kontakt

Ola Karlsson

studie- och yrkesvägledare
08-520 683 28
ola.karlsson@nynashamn.se

Sidan senast ändrad: