Kille, 15 år i ett klassrum

Försäljnings- och serviceprogrammet

Är du en handlingskraftig person med intresse för affärer? Skulle du vilja jobba i butik eller starta eget? Tycker du om att ge människor vägledning och service? Inom handel är utmaningen att hitta kundens behov och sälja en lösning som passar den enskilda kunden. Din utmaningen blir att kunden ska känna sig nöjd med sin affär.

Försäljning- och servicesprogrammet är ett yrkesprogram och du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Du som vill fortsätta studera på högskolan eller yrkeshögskolan kan läsa
högskoleförberedande kurser.

Programmet passar dig som vill bli säljare, inköpare, driva butik eller arbeta med marknadsföring. Du får också goda grunder för att arbeta inom andra serviceyrken.

På försäljning- och serviceprogammet lär du dig om grunderna för att köpa och sälja produkter och tjänster. Du utvecklar kunskaper om inköp, marknadsföring och reklam, avtal och försäljning. Du lär dig hur det fungerar i större och mindre företag, handel via nätet och med olika slags varor, både i Sverige och globalt.

Du har möjlighet att fördjupa dig inom en bransch som du är intresserad av. Några exempel på branscher kan vara: kläder och mode, sport och fritid, bilar, skönhet, mat och livsmedel eller hemelektronik.

Under din skoltid har du möjlighet att prova på att vara egen företagare genom att driva ett UF-företag där du tar fram en vara eller tjänst som du skall sälja. Under cirka 15 veckor av utbildningen kommer du att vara ute på ett företag (APL- Arbetsplatsförlagt lärande) där du får möjlighet att pröva och utveckla dina kunskaper i verkligheten och lära dig mer om den bransch du är intresserad av.

Programgemensamma kurser:

  • Entreprenörskap, 100 poäng
  • Servicekunskap, 100 poäng
  • Branschkunskap inom handel och administration, 100 poäng
  • Information och kommunikation 1, 100 poäng
  • Gymnasiearbete Ha, 100 poäng

Kurser

Skriv tabellbeskrivning här

Försäljnings- och serviceprogrammets kurser

Entreprenörskap ... 100 poäng

Servicekunskap 1, 100 poäng

Branschkunskap inom handel, 100 poäng

Information och kommunikation 1, 100 poäng

Personlig försäljning, 100 poäng

Affärsutveckling och ledarskap, 100 poäng

Praktisk marknadsföring, 100 poäng

Inköp 1, 100 poäng

Handel och hållbar utveckling, 100 poäng

Programfördjupning

Företagsekonomi 1, 100 poäng

Marknadsföring, 100 poäng

Affärskommunikation, 100 poäng

Personlig försäljning 2, 100 poäng

Ledarskap och organisation, 100 poäng

Handel - specialisering, 100 poäng

Entreprenörskap och företagande, 100 poäng

Gymnasiearbete Fs, 100 poäng


Yrkesprogram

Försäljning- och serviceprogrammet är ett yrkesprogram. På gymnasieskolans yrkesprogram läser du utbildningar med fokus mot specifika yrken. Du läser både teoretiska och praktiska ämnen, och efter examen kan du oftast börja arbeta direkt med yrket du studerat mot.

Kontakt

Ola Karlsson

studie- och yrkesvägledare
08-520 683 28
ola.karlsson@nynashamn.se

Sidan senast ändrad: