Dylan Jaf

Dylan, elev på el- och energiprogrammet

Dylan Jaf är elev i tvåan på el- och energiprogrammet på Nynäshamns gymnasium. Han uppskattar att elevens eget ansvar för skolarbetet är stort och han ger skolans lärare högsta betyg: 10 av 10.

Varför valde du Nynäshamns gymnasium?
– För att det ligger närmast mig. Det är en skola som inte är lika stor som alla andra. Alla känner alla. Jag bytte själv hit efter att först ha gått på ett gymnasium inne i Stockholm.

Varför valde du just el- och energiprogrammet?
– För att jag fungerar bäst med praktiskt arbete. Det är brett, det här handlar ju om allt från IT till hur du lägger upp en elkontakt. Området ger högre lön och är inte heller lika slitsamt som andra praktiska jobb.

Vilket är bästa ämnet?
– Det är nog teleinriktningen. Det som handlar om datainriktat säkerhetssystem är intressant. Och egentligen det mesta som är praktiskt – hur man kopplar in olika kablar och så vidare.

Är skolan vad du trodde att den skulle vara?
– Överlag är det en jättebra skola, den erbjuder vad de säger. Lärarna är jättebra, 10 av 10, enligt mig! Man lär känna dem direkt.

Hur skiljer sig gymnasiet från grundskolan?
– Eget ansvar, först och främst! Här kommer ingen och påminner dig att du ska lämna in en uppgift. Läraren säger till dig en gång – sedan är det ditt ansvar att hålla koll. Det är bra, då får man lära sig att det är dags att hänga med! Du kan inte heller göra om uppgifter. Har du missat något får du istället göra en prövning i slutet av året.

Vad gör du på fritiden?
– Det varierar, jag gillar att lära mig om investeringar, hur världen påverkas av till exempel aktiemarknaden. Sedan är jag intresserad av olika fordon, framför allt japanska 90-talsbilar! Jag tittar också på en del serier, just nu är till exempel Lost från 2004 en favorit.

Vad gör du om fem år?
– Förmodligen jobbar jag med det jag vill inom el. Jag har sparat ihop pengar och investerat dem i antingen en firma eller något annat. Jag kan ju hålla på med något annat än el också. Det finns obegränsade möjligheter om du bara visar att du är bra på det du gör.

Vad skulle du säga till någon som ska välja gymnasium idag?
– Jag skulle rekommendera den som bor här att inte tveka – välj Nynäshamns gymnasium. Det är en bra och tyst skola där det inte finns något våld. Man känner sig trygg överallt. Kanske vill man gå i en skola i Stockholm, men i slutet av dagen får du samma utbildning här. Du slipper pendla och bli försenad till lektioner. Du kan vakna klockan sju på morgonen istället för klockan fem. Och det är nära till allt.

Kontakt

Ola Karlsson

studie- och yrkesvägledare
08-520 683 28
ola.karlsson@nynashamn.se

Sidan senast ändrad: