Jan Andersson

Jan, lärare i el- och teleteknik

Jan Andersson är lärare i el- och teleteknik på el- och energiprogrammet på Nynäshamns gymnasium. Han tycker att öppenheten och den sociala biten är viktig på skolan – och att man har roligt medan man lär.

Hur blev du lärare här?
– Det var egentligen via en spontanansökan, jag halkade in på ett bananskal. Efter att ha jobbat i el- och säkerhetsbranschen i 35 år tyckte jag det var kul och en ny utmaning att arbeta med ungdomar. Jag har varit mycket med ungdomar genom idrotten, främst handboll, hockey och fotboll och trivs bra med dem.

Vad tycker du kännetecknar Nynäshamns gymnasium?
– Den öppna relationen till eleverna. Har man funderingar så löser vi dem tillsammans. Det är en lugn arbetsplats med trevliga kolleger som jobbar nära varandra. Vi alla vill ju att eleverna ska uppnå målen och vi arbetar som ett team för att alla ska ha med sig en bra och gedigen utbildning. Samt att vi har roligt tillsammans.

Hur är din relation till eleverna?
– Bra! Vi har en god stämning. Eleverna trivs här och jag tror de känner stor frihet och att vi har något gemensamt. Det är ju inte så att vi lärare bara står och pekar med hela handen, eleverna har ju också något att lära oss. De har andra kunskaper, livserfarenheter och sätt att lösa problem. Öppenheten och den sociala biten är viktig här och att vi har roligt samtidigt som man lär.

Varför söker man just el- och energiprogrammet?
– För att man tror att elyrket är roligt och intressant och för att man är intresserad av teknik. Eller för att man vill jobba med händerna. Det sociala är också viktigt, kanske har man en kompis som också söker, syskon eller föräldrar som jobbar som hantverkare i branschen.

– El- och energiprogrammet är också en riktig bra utbildning, man är nästan garanterad ett arbete efteråt. Jag skulle säga att runt 90 procent får fast anställning väldigt snabbt.

Vad gör du själv på fritiden?
– Jag spelar gitarr och sjunger. Jag spelar all slags musik, från hårdrock till dansband. Själv lyssnar jag helst på hårdrock. AC/DC är ett av mina favoritband.

– Jag gillar också att laga mat. Och så tittar jag mycket på film och serier, gärna science fiction, skräck eller action av något slag.

I vilken situation mår du som bäst?
– På morgnarna – då är jag som piggast. Och när jag spelar musik. Då och då åker gitarren fram i skolan. Att kombinera underhållning med undervisning funkar ibland väldigt bra!

När känner du dig stolt?
– När jag känner: ”Den här lektionen funkar som den ska” – att eleverna tar till sig den kunskap jag tänkt. Sedan är jag stolt över mitt yrke. Jag tror faktiskt att vi alla som jobbar här känner en yrkesstolthet.

– Jag upplever att jag har en bra kontakt med mina gamla elever – ibland kan de ringa från sina nya jobb och fråga om olika saker. Det känns kul.

Kontakt

Ola Karlsson

studie- och yrkesvägledare
08-520 683 28
ola.karlsson@nynashamn.se

Sidan senast ändrad: