Tjej läser på Torö stenstrand.

Torö Stenstrand.

Torö och Ören

Styr din roadtrip mot fantastiska Torö! Här kan du besöka ett rökeri, en lanthandel, köpa keramik eller paddla kajak i havsbandet. Naturreservatet Ören bjuder på fina bad, magisk havsutsikt och dessutom ett av Sveriges bästa surfingställen.

Välkommen till vårt fantastiska Torö. Bara den vackra vägen hit, över öarna Oxnö och Svärdsö, är värd utflykten. Vid den öppningsbara Tottnäsbron som förbinder fastlandet med Oxnö hittar du mysiga Tottnäs Rökeri. Vägen slingar sig längs det glittrande vattnet, genom trolsk skog och över vackra fält och ängar. På din väg ut över Torö ser du äldre sommarstugor och nybyggda villor, rödmålade båthus och vindpinade bryggor och, inte minst, inbjudande havsvikar. Kanske ser du havsörn, ett rådjur, eller till och med en hjort på håll.

Intill det gamla lanthandelshuset finns Torö hembygdsförening som ordnar hembygdsdagar, julmarknader och utflykter. I Hembygdshuset finns utställningar med olika teman som bygger på öns kulturarv.

Surfare på strand

Stenstrand – ett av landets bästa surfingställen

På Torös sydspets ligger naturreservatet Ören, en av få platser på Södertörns fastland där du har utsikt över den öppna horisonten. Härifrån kan du också skymta Landsorts fyr – Stockholm skärgårds sydligaste utpost.

Förutom en makalöst vacker natur, finns här också Torö Stenstrand som ofta omnäms som Sveriges bästa surfingstrand. Tack vare de utmärkta vind- och vågförhållandena som råder vid särskilt väder är platsen populär bland vind-, våg- och kitesurfare. Gå försiktigt ned från vägen mellan tomterna och du kommer ut på stranden med sina vita stenar.

Örens naturreservat

På Ören kan du promenera i strövvänlig skog och bada i det saltstänkta friska vattnet. Den långgrunda sandstranden på Örens norra sida passar särskilt bra för bad. Den västra delen av Örens naturreservat är en skyddad livsmiljö enligt Natura 2000. Här växer marviol och olika arter av mållor, strandråg och saltarv. I naturreservatet finns cirka 60 parkeringsplatser Pdf, 1.4 MB.. Det är endast tillåtet att parkera på anvisade parkeringsplatser.

I Örens naturreservat får du:

  • ställa din husvagn på den stora parkeringen i väster i maximalt två dygn. Du får inte ställa din husvagn på någon annan plats.
  • tälta något dygn (allemansrätten gäller). Av hygieniska skäl rekommenderar vi att du tältar i närheten av en toalett.
  • enbart parkera på anvisade platser.
  • elda och grilla på anvisade platser.
  • inte bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar eller gräva upp växter.
  • inte plocka, flytta eller bygga torn eller liknande av stenar.
  • enbart rida på befintliga vägar och stigar.
  • inte sätta upp affischer.
  • inte framföra motordrivet fordon utanför befintlig väg.
  • förankra båt vid samma strand i maximalt två dygn i följd.

Saxat från Örens nu gällande reservatsföreskrifter. Pdf, 17 MB.

Förstora bilden

Karta över naturreservatet Ören.

Pizzakvällar, lokalt hantverk eller upplev kusten i kajak

I anslutning till anrika Herrhamra Gård hittar du coola Torö Svinhus som bland annat ordnar pizzakvällar under sommaren och julmarknad till jul.

Gillar du genuint hantverk, kika gärna in hos Stenstrand Keramik. Här finns vackra handgjorda alster i lera som inspirerats av den unika omgivande naturen.

Fortsätter du på vägen så långt det går, kommer du fram till Ankarudden. Här finns både sommaröppna restaurangen Sjöboden Torö, och härliga paddelmöjlighet hos ArcAdventure kajakuthyrning.

Favoritplats för flyttfåglar

Ören sägs vara en av de bästa sträckfågellokalerna i Stockholms län, det vill säga en favoritplats för flyttfåglar som passerar. Den enorma ansamlingen av fåglar beror på att de flyttfåglar som kommer norrifrån inte gärna vill flyga över öppet vatten. Då tvingas de följa Södertörnshalvön och Ören blir den sista platsen på fastlandet de passerar innan de fortsätter sin färd söderut.

Turbåt till Landsort

Från Ankarudden på Torö avgår Waxholmsbolagets dagliga turbåt till Landsort. I närheten av bryggan finns en parkering.

Sjöboden på Torö

Sjöboden på Torö

Så hittar du hit

Till Tottnäs, Oxnö, Svärdsö och Torö går SL:s buss nummer 852. Resan tar cirka 40 minuter från Nynäshamns station till Ankarudden. För tidtabell, se

Med egen båt kan man ta sig till öarna. För öppningstider av Tottnäsbron se Sjöfartsverkets hemsida.

Med bil tar du väg 528. Det är cirka 15 kilometer till norra Torö från Nynäshamns stad och cirka 23 kilometer till Ankarudden.

Kontakt

Nynäshamns Besökscenter

08-520 737 00
info@nynashamn.se


Besöksadress

Fiskargränd, Nynäshamns Fiskehamn

Länk till karta

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: