Magiska Landsort

Landsort är Stockholms skärgårds sydligaste utpost och en våra vackraste platser. Här finns en pittoresk by med skärgårdsatmosfär och ett ovanligt rikt fågelliv. Vår magnifika fyr är Sveriges äldsta och bara en av öns sevärdheter.

Välkommen till Landsort. Ön har flera intressanta sevärdheter och den särpräglade naturen, floran och faunan är inte lik någon annan ö i Stockholms skärgård. Här finns karga klippor och frodig vegetation där du hittar bland annat viltoxel, idegran, åkerbär och en del sällsynta orkidéer. Besök denna intagande ö och du får du garanterat med dig mästerliga naturfoton på köpet!

Så mycket histioria att uppleva - portalen visitlandsort.se

Landsort har en mycket rik och intressant historia och här kan du uppleva platserna där det verkligen hände – och fortfarande händer besök visitlandsort.se

Pittoreskt och levande

I den charmiga byn Storhamn möter du ett pittoreskt och levande samhälle.

Här i den varma skärgårdsatmosfären kan du stanna till på Saltboden Kök och Proviant, med både handelsbod, pub och servering. Svedtiljas är en annan restaurang som serverar frukost, lunch och middag året runt.

Här finns också trevliga Sjöprickens keramikverkstad, där du kan köpa med dig lokal keramik, liksom glas, kläder och presenter. Det finns 20 bofasta på ön, men sommartid mångdubblas ofta befolkningen.

Får du lust att övernatta i byn finns både Landsorts Vandrarhem och Livsstilshotell i före detta Lotsutkikstornet. På den norra delen av ön finns en sommaröppen gästhamn och Landsorts Stugor för uthyrning året runt.

Gå på skulpturpromenad, hyr kanot eller bastu

Föreningen Kulturbryggan bjuder årligen på en inspirerande skulpturpromenad – med det oändliga havet och himlen som kuliss. Några av verken är permanenta och går att uppleva året om.

Vill du upptäcka mer av omgivningarna från land eller till havs, finns här både cykel- och kanotuthyrning. Känns havet för kallt för ett dopp kan du också hyra en badtunna eller en bastu.

Upplev landets äldsta fyr

Vid 1600-talsfyren Landsort kan du hänga med på en spännande guidning till öns imponerande lotshistoria. Välkommen upp och se den hänförande utsikten! Den majestätiska fyren är skärgårdens största och Sveriges äldsta. I närheten finns både intressanta artilleripjäser och mistkanoner att se.

Ett annat spännande besöksmål är Batteri Landsort. En underjordisk försvarsanläggning från kalla kriget, nu ett museum som erbjuder guidade turer året runt. Nyfikna besökare tittar också på det vackra Kapellet och historiska platser som Pestkyrkogården och den magiska Kustlabyrinten.

Besök fågelstationen

Hela ön är naturskyddsområde. På Landsorts fågelstation dokumenteras och ringmärks över 12 000 fåglar varje år. Oavsett om du är van fågelskådare eller bara naturintresserad, besök oss gärna och lär dig mer om de svenska fåglarnas flyttning och ringmärkning.

Visste du att …

...egenligen är det bara fyren och lotsstationen som heter Landsort, själva ön heter Öja, men i dagligt tal kallar de flesta hela ön för Landsort.

Bra att veta

Vill du gå en guidad tur på Batteri Landsort eller fågelstationen bör du förboka ditt besök.


Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: