03 okt 2022
Diplom för Grön Flagg.Förstora bilden

Svandammsskolans hållbarhetsarbete

Vi har nu arbetat ett par år med grönflagg-konceptet på Svandammsskolan och har efter att blivit certifierade två år i rad även ansökt och blivit tilldelade Skolverkets hållbarhetscertifiering.

Detta viktiga och aktuella arbete har förutom att vi förhoppningsvis ökat hållbarhetstänket hos våra elever och i verksamheten även medfört effekter som ökat elevinflytande och en förhöjd samhörighet.

Under pandemiåren utvecklade vi ett mer elevsjälvständigt arbetssätt där elever med vuxenstöttning fick driva olika hållbarhetsprojekt. En modell vi har fortsatt att utveckla.

Vi inleder läsåret med ett grönflagg-klassråd. Därefter har vi ett stort uppstartsmöte med representanterna för vidare reflektion.

I nästa steg fördelas projekten årskursvis och en tidsplanering görs. Exempel på projekt är bokbytardag, teckningstävling, tillverkning av uppmaningsskyltar, planteringstävling och medborgarförslag.

Försteläraren driver

Förstelärarens uppgift är att driva, uppmuntra och dokumentera fortlöpande i Grön flaggs digitala verktyg, vilket har varit en framgångsfaktor.

Grönflaggrepresentanternas förberedelser blir viktiga då de bjuder in, informerar eller föreläser för skolans klasser, vilket medför ett stort elevengagemang. Projekten blir även mer elevnära när de presenteras av andra engagerade skolkamrater.

Vid större händelser som certifiering, hållbarhetsdagar, invigningar eller olika prisutdelningar firar vi under festliga former och har skolövergripande elevnära uppdrag som till exempel skattjakt. Det upplägget gör att vårt hållbarhetsarbete fått flera dimensioner som elevinflytande och även ökad sammanhållning på skolan.

I det kommunövergripande nätverket ”learning for future”, lett av Naturskolan, inspirerar skolrepresentanterna varandra till att utveckla hållbarhet undervisningen på kommunens skolor. Är du intresserad hör av att deltaga så hör av dig till Robert Lättman på Naturskolan.

Läs mer om Grön Flagg

Utmärkelsen Skola för hållbar utveckling - Skolverket

Eva Ahl