Frågor och svar från Marcus Svinhufvud (M)

Här kan du se tidigare frågor som kommit in till Marcus Svinhufvud och som han har besvarat.

Fråga

Varför finns inte nedan information lätt tillgänglig i kommunhuset, sjukhuset, Nynäshamn Posten mm.

Sidan senast ändrad: 2024-09-09
Tak över huvudet-garanti 08-520 680 00 via kontaktcenter till socialtjänsten.
Vilket innebär att hemlösa personer erbjuds nattlogi under vinterperioden
1 december till 30 april. Garantin gäller för hemlösa personer i Nynäshamns kommun.

Kvällar, natt eller helg kontaktar
du socialjouren.
Telefon: 020-70 80 03
Huddinge.

Telefontider:
Månd–torsd 16.00–02.00.
Fred–lörd 14.00–02.00.
Söndagar 16.00–02.00.

Svar

Hej,
Hoppas att du mår bra. Jag har frågat vidare i organisationen kring detta. Ordförande i socialnämnden Christina Sönnergren hälsar att det finns information på kommunens hemsida. Annonsering i Nynäshamnsposten kostar pengar så det har inte gjorts där. Hon skulle även kolla upp hur det ser ut på Nornan – den tidigare sjukhusbyggnaden. Vänder man sig direkt till kommunens kontaktcenter via telefon eller i receptionen så kan de också hjälpa till att förmedla kontakt.

Vänliga hälsningar
Marcus
Kommunstyrelsens ordförande (M)

Fråga

Idag 10 september 2024 är det Suicidagen. Jag har kontrollerat på hemsidan och även kontaktat kundcenter. Ni har ingenting om detta, vilket säkert skulle ha behövts för de anhöriga. Varje dag har sitt ämne. Jag vore tacksam om kommunen kan ha lite kontroll på detta om inbjudan oss medborgare.

Ni har lagt en suicid handlingsplan 2022 (sänd den hem till mig då kontaktcenter inte kunde hitta den) vad har ni gjort sen dess?

Alldeles för många tog sitt liv i Nynäshamn förra året 4 per månad.

CCL

Svar

Hej CCL,

Tack för din fråga och för att du lyfter ett så viktigt ämne. Jag bifogar den handlingsplan Pdf, 486 kB. vi tog beslut om 2022, som fortfarande gäller.

Låt mig börja med att säga att jag helt håller med dig. Varje person som tar sitt liv är en tragedi. Det var därför vi valde att de fram den nya handlingsplanen. Arbetet fortsätter med upphandlade kurser och kursledare för yrkesgrupper i kommunen och så kallade "gatekeepers". Vi jobbar också med rutiner inom organisationen för att upptäcka och förebygga psykisk ohälsa och självmordstankar hos de vi möter i våra verksamheter. Med oss i det här arbetet har vi också de jourer och andra organisationer som vi samarbetar med och stödjer. De har mycket mer kunskap och erfarenhet på området än vi, så vi värnar verkligen vår samverkan.

Mycket görs på det här området, även om jag förstår att och delar önskan om att mer ska ske snabbare. Jag beklagar din upplevelse av att kommunen inte uppmärksammade den här frågan på sin hemsida under Suicidpreventiva dagen. Jag hoppas att vi nästa år har kommit ännu längre i det här arbetet och kanske då har något mer att berätta om den 10 september.

Vänliga hälsningar

Marcus Svinhufvud
Kommunstyrelsens ordförande (M)

Fråga

Dina partikamrater i kommunen är kritiska till ditt undanhållande information genom sekretessbeslut rörande Va-fråga Landfjärden(tror jag det heter)! Ligger det rekevans i kritiken?

//jows

Svar

Tack för din fråga. Det är beklagligt att några få partikamrater till mig valt att lämna sina uppdrag men deras kritik får stå för dem.

Som kommunstyrelsens ordförande vare sig kan eller ska jag sekretessbelägga någon information. Det görs av förvaltningen på delegation av kommunstyrelsen. Inga siffror är dock sekretessbelagda för politikerna som har beslut framför sig.

Den information de avhoppade fyra vill ta del av hade två av dem alltså fått om de suttit kvar i kommunstyrelsen.

Kommunens vattentjänstplan är en så pass känslig uppgift att jag förstår behovet av sekretess, men det är som sagt inte jag som tar sekretessbesluten. Dessutom ingår det i kommunens avtal med företagen som räknar på såna här kostnader att delar av beräkningen inte lämnas till allmänheten, då de är företagshemligheter. Även de delarna har dock självklart politiker som fattar beslutet fått se, oavsett partifärg.

För att ge ett rakt svar på din fråga får det alltså bli nej, jag tycker inte att det finns relevans i att beskylla mig för sekretessen då jag inte tagit beslut om någon sekretess.

Med vänlig hälsning

Marcus Svinhufvud

Fråga

Folkomröstningen har givit dig ett tydligt svar.

Lyssna på oss !

Annika

Svar

Hej Annika,

Tack för ditt meddelande. Vi har varit tydliga med att den gångna rådgivande folkomröstningen, som vi röstade nej till, inte skulle få oss att svika vårt arbetsgivaransvar. Den omorganisation vi genomfört av den kommunala hemtjänsten föranleddes av en ohållbar situation för personalen. Bland annat var sjukskrivningstalen väldigt höga och organisationen drogs med miljonunderskott. Dessa underskott behövdes då tas ifrån annan verksamhet, vilket inte är hållbart.

Vi bestämde oss för att ta vårt arbetsgivaransvar och begränsa organisationens uppdrag för att få bukt med bland annat de problemen. Den nya organisationen ska självklart utvärderas framöver men det sista vår hemtjänst och dess brukare behöver just nu är ännu en omorganisation.

Vänliga hälsningar

Marcus

Fråga

Hej Marcus,

Judar och Muslimer har hamnat på Moderaternas politiska agenda, men förvånansvärt tyst om Kristendom för att slippa våld i Sverige. Jag brukade vara Moderat, men lämnade partiet när jag kände mig diskriminerad pga min trosuppfattning. Scientologi har hjälpt mer än någon annan organisation att rädda liv under covid pandemin.

Efter alla åren undrar jag om Moderater fortfarande har noll tolerans för Scientologi? Scientologi är emot psykiatri och det brukade vara Monaco som hade noll psykiatri. Jag kan inte längre rösta i politiska val?

Monaco

Svar

Hej Monaco,

Jag är av uppfattningen att alla trosövertygelser är individens frihetliga rättighet att få utöva. Oavsett om man bekänner sig till en religion eller filosofi eller även friheten att inte ansluta sig till något av dessa alternativ. Jag kan inte tänka mig att partiet skulle ha en annan åsikt i frågan. All form av förföljelse på grund av religiösa motiv är förstås förkastligt

Vänliga hälsningar

Marcus Svinhufvud
Kommunstyrelsens ordförande (M)

Fråga

Vill uppmärksamma kommunledningen på att den tillfälliga flytten av buss 861 från Gullmarsplan till Globen verkar ha permanentas utan att informera oss pendlare. Det var det besked jag möttes av när jag ställde frågan till SL:s kundtjänst.

Efter att de större arbetsgivare såsom Ericsson och Telia flyttat sin verksamhet från kommunen skulle jag tro att merparten av kommunens förvärvsarbetande pendlar till Stockholmsområdet. Vi lägger säkert ner 2,5 timme om dagen på att ta oss till jobbet, det är mer än en extra arbetsdag i veckan.

Gullmarsplan är knutpunkten för söderförort och trafikeras av tre tunnelbanelinjer med en turtäthet på ca 2 minuter för att ta sig norrut och in mot Stockholms city, tvärbanan och innerstadsbussen 4:an. Här finns goda möjligheter att snabbt ta sig vidare till sin arbetsplats. Vid Globen finns en tunnelbanelinje och därför betydligt färre avgångar, tvärbanan finns men ingen innerstadsbuss. Att ankomma till Globen istället för Gullmarsplan ger pendlare som lägger ner en extradag i veckan på att pendla ytterligare minst 15 min res- och väntetid per dag, det blir 1,15 h extra i veckan, en extra arbetsvecka per år! och då passerar buss 861 Gullmarsplan utan att stanna på sin väg till Globen dit ingen eller väldigt få vill..här har man misslyckats totalt att inta kund och passagerarperspektivet. Jag kan inte tro att det inte går att planera in 861:an till Gullmarsplan. (ett 10-tal ankommande bussar på morgonen och dito på eftermiddag/kväll) Bussen har ett ju hotats av nedläggning under ett antal år och detta verkar vara ett led i det. Den extra restiden påverkar antalet resenärer på sträckan negativt. En mindre attraktiv buss ger färre passagerare och lättare att lägga ner.

Jag vill uppmana kommunledningen att agera i frågan, bussen bör flytta tillbaka till Gullmarsplan med omedelbar verkan! Det är viktigt att säkerställa denna driftsäkra livlina för oss luttrade pendlare mellan Nynäshamn och Söderort som en pusselbit för att kunna bo i kommunen. Vi behöver verkligen inte tillbringa mer tid än nödvändigt i Stockholms lokaltrafik.

Trött pendlare

Svar

Hej,

Tack för ditt mail. Jag har själv pendlat med buss 861 så jag förstår hur viktig den är. Jag vet att det genomförs ett omfattande arbete med Gullmarsplan och att det förmodligen är på grund av detta som man valt att flytta ändhållplatsen för buss 861. Hur länge det är tänkt att pågå vet jag inte dock. Jag kan ta frågan vidare till en kollega som sitter i Trafiknämnden i regionen för att se om det går att få något bättre svar och även mer om hur det är tänkt framöver. Jag återkommer till dig med svar så snart jag fått det.

Vänliga hälsningar

Marcus Svinhufvud
Kommunstyrelsens ordförande (M)

Fråga

Trevlig kommande Nationaldag
När och vilka politiker kommer att besöka verksamheten Aktivitetshuset Idun?

Besökare

Svar

Hej Catherine

Tack för din fråga. Närmast till hands är Antonella Pirrone som är ordförande i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden - dit Idun tillhör - men jag vet inte om hon redan varit på besök eller planerar att göra det inom kort.

Vänliga hälsningar

Vänliga hälsningar

Marcus Svinhufvud
Kommunstyrelsens ordförande (M)

Fråga

Hej!

Jag flyttade till Ösmo från Stockholm för knappt två år sedan. Sedan dess har tågtrafiken blivit katastrofalt sämre. Innan flytt så kollade vi upp turer, tider osv. Det höll inte länge innan de flesta resor idag har gått över till bil istället.

De senaste 7 månaderna har jag ansökt om rese-ersättning 21 gånger, och då jobbar jag hemifrån 50%.

Min 9-åriga son undrar varje vecka varför vi måste ta bilen istället för det miljövänliga tåget.

Utöver alla de förseningar och inställda avgångar så är det numera vanligt med korta tåg också. Vi ska alltså OM vi har tur att tåget kommer även stå upp i 45 minuter under resan hem från Älvsjö.

De senaste månaderna har köerna och mängden bilister ökar markant på 73an. Det kan inte heller rimma väl med klimatmålen.

Min fråga är således. Kommer man inom överskådlig framtid att kunna lita på kollektivtrafiken eller måste man fundera på att flytta, igen?

Och ett förslag: inför fler direktbussar till Älvsjö eller annan central pendeltågsstation så att man lättare kan ta sig hem sin ordinarie resväg.

Robin

Svar

Hej Robin,

Jag förstår din frustration. Det elände med pendeltågstrafiken som vi upplevt det senaste halvåret är under all kritik och det saknar motstycke historiskt. Jag har på alla sätt jag kan fört fram detta till ansvariga regionråd - Anton Fendert (MP), Aida Hadzialic (S) och Jens Sjöström (S) personligen vid möten med dessa, samt skriftligen. Jag har även protesterat i alla tillgängliga mediekanaler för att få gehör för den frustration som vi alla upplever här - men även i andra delar av länet.

Det finns dock inget klart svar från regionen om när det ska vara löst. De hänvisar till att det saknas tågförare som ska utbildas. Men svar på när det är löst har de inte presenterat ännu. Det spelar roll vilka som styr regionen - vilket blivit väldigt tydligt nu.

Jag kan ändå rekommendera att skicka in klagomål på detta till regionen, så att de får höra vår frustration från olika håll. I övrigt kan vi bara hoppas på att de får ordning på verksamheten så fort som möjligt.

Vänliga hälsningar

Marcus Svinhufvud
Kommunstyrelsens ordförande (M)

Fråga

Tre personer som är hemlösa och bor i en husvagn vart ska dom parkera den med el så dom slipper flytta sitt "hem" varje dygn?

Hjälp!

Svar

Hej Hjälp!,

När det gäller platser för att ställa sin husvagn och dessutom med el så har inte vi några sådana platser som kan upplåtas för det. Ser inte heller att det är något som vi kan ta ansvar för eller har uppdrag att göra. Kontaktcenter kan säkert ge fler exempel på var det finns ställplatser med el i kommunen förutom campingplatser.

När det gäller elkostnaden eller kostnad överlag för detta så har alla möjlighet att göra ansökan om försörjningsstöd som sedan prövas enligt gällande ordning.

Vänliga hälsningar

Marcus Svinhufvud
Kommunstyrelsens ordförande (M)

Fråga

Vem har ansvar för manuset till Ordningsreglerna på Aktivitetshuset Idun o vem har beslutat om dom ?

Svar

Hej,

Tack för din fråga. Ursäkta att det dröjde lite att ta fram svaret, men här är det äntligen:

Ordningsreglerna som gäller vid Aktivitetshuset Idun har tagits fram av verksamhetsledningen och avdelningschef på arbetsmarknadsavdelningen i samverkan med deltagarna på Aktivitetshuset.

I näringslivs- och arbetsmarknadsnämndens delegationsordning finns punkt 8.3 med nedan lydelse, där avdelningschef är delegat, det vill säga har rätt att fatta beslut.

”Beslut i verksamheten Aktivitetshuset, arbetsmarknadsavdelningen om

  • skriftlig varning till deltagare/klient i frivillig verksamhet
  • tidsbestämd avstängning av deltagare/klient i frivillig verksamhet Avvisning under dagen är ren verkställighet och avser både deltagare/klient i frivillig verksamhet och med insatsbeslut.”

Punkten 8.3 beslutades att läggas till i delegationsordningen vid näringslivs- och arbetsmarknadsnämndens sammanträde 22 november 2022, ärende § 127/22. Länk till protokoll: Sammanträden och protokoll - Nynäshamns kommun (nynashamn.se)

Trevlig helg!

Vänliga hälsningar

Marcus
Kommunstyrelsens ordförande (M)

Fråga

Hej! Följetongen med inställda tåg fortsätter. Jag ska inte dra mina synpunkter om den eftersom så många andra redan gjort det.

Men, eftersom tågen ständigt är inställda och det tar två -tre timmar att ta sig från stan några dagar i veckan borde 861 bussen kunna utöka sina tider fram till klockan 19.00 på vardagar.

Vi som slutar klockan 18 vissa dagar är hårt drabbade.

Hälsningar
KK

Svar

Hej,

Tack för ditt inspel. Jag håller med om att det finns stora behov av att få ordning på pendeltågstrafiken. Håller även med om att buss 861 bör utökas och inte tas bort - som styret i regionen nu driver.

Mitt tips är att mejla till Anton Fendert (MP) som är trafikregionråd, med ditt inspel. Det är han som är högst ansvarig för trafikfrågorna och har bäst möjlighet att göra något åt det. Jag tar även med mig din synpunkt i mitt arbete med att försöka påverka regionen till att förbättra kollektivtrafiken.

Han nås på: anton.fendert@regionstockholm.se

Vänliga hälsningar
Marcus Svinhufvud
Kommunstyrelsens ordförande (M)

Fråga

Skulle Du vilja vara i nedan sits Marcus Svinhufvud (M)? Det finns minst 8 hemlösa personer i kommunen o VAD GÖR Nynäshamns Kommun för dom?

Tak över huvudet-garanti Nynäshamns kommun har en tak över huvudet-garanti som innebär att hemlösa personer erbjuds nattlogi mellan 1 december till 31 mars. Garantin gäller för hemlösa personer.

Catherine

Svar

Hej Catherine

Tack för din fråga. Jag tror att väldigt få människor vill vara hemlösa och det är ofta omfattande problematik som leder till hemlöshet. Vi har som du även påpekar en tak-över-huvudet-garanti, och den förlängs nu ett par veckor extra - vilket är bra då det är så kallt som det är.

Vänlig hälsning

Marcus Svinhufvud
kommunalråd (M)
kommunstyrelsens ordförande

Fråga

Hej!
Är osäker på om detta ska gå till sig, annars får du gärna vidarebefordra frågan till sen som kan/bör/ska verka för en fungerade kollektivtrafik i kommunen.

Jag bor i Nynäshamn men arbetar i en annan kommun. Varje dag pendlar jag in och ut ur kommunen med pendeltåg och har gjort så i många år. Jag vet inte hur många gånger jag funderat på att flytta från kommunen på grund av den osäkra och oprioriterade kollektivtrafik som vi Nynäshamnare gång på gång drabbas av.

Vi har pendeltågstrafik som går 2 gånger/timmen. Vid inställda eller kraftigt försenade avgångar hänvisas vi alltid till ”alternativa resvägar” som vi Nynäshamnare inte har. Det går inte ens att få tag på taxi. Inte nog med det, nu har även buss 854 (stadsbussen) som trafikerar södra delen av Nynäshamn (mellan centrum och Sandhamn) fått indragen trafik på kvällstid. Istället för att gå 2 ggr/ timmen går bussen enbart 1 gång/timme efter 19.00.

Hur ska vi Nynäshamnare ta oss runt om vi inte skaffar egen bil? Istället för att förbättra möjligheten att åka kommunalt tar man bort möjligheten. Hur ska barn ta sig till träning och aktiviteter om Inte föräldrar hämtar med egen bil? Hur ska de som arbetar sena kvällspass kunna ta sig hem utan egen bil?. Det har även tidigare år varit på tal om att försämra tätheten för andra busslinjer, bland annat buss 858 och Gullmarsbussen. Denna ständiga neddragning av trafik lockar inte hit nya invånare. Tvärtom! Jag vill veta vad ni politiker i kommunen gör för att stå upp för era kommuninvånare och deras möjlighet att ta sig runt i, in och ut ur kommunen och vad ni gör för att påverka de beslut som tas gällande kollektivtrafiken.

Utanför kommunens gränser är Nynäshamn känt för bland annat två saker: Gotlandstrafiken och den urusla kollektivtrafiken.

Nathalie

Svar

Hej Nathalie

Tack för din fråga. Jag håller med om att det kan vara svårt med kollektivtrafiken sen är det alltid avvägningar som ska göras. Vi kan försöka påverka i regionen och jag skickar vidare din fråga till Harry Bouveng som sitter i trafiknämnden. Så kan han kanske undersöka det vidare.

Vänlig hälsning

Marcus Svinhufvud
kommunalråd (M)
kommunstyrelsens ordförande

Fråga

Hej Marcus

Jag har en fråga om Förskola. Nu kopierar jag din text från Nynäshamnsposten:

Det var en enig barn- och utbildningsnämnd som i våras drog in tillståndet för en fristående förskola i Nynäshamns tätort. Detta efter nedslag vid tillsyn.

Detta tillstånd fick inte återkallas enligt dom av förvaltningsrätten. Domen fastslogs också av Kammarrätten.

Vill gärna ha en förklaring.

Mvh Christer

Svar

Hej.

Utan att gå in i alltför mycket detaljer kring just det ärendet så stängde förskolan och det finns ett färre antal totala förskoleplatser i kommunen.

Vänlig hälsning

Marcus Svinhufvud
Kommunalråd (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden

Fråga

Hej Marcus, Hur ser planerna ut för Träningsskolan som sedan två år tillbaka håller till i sjukhusets lokaler i Nynäshamn?

Barnen har fortfarande inte tillgång till någon anpassad skolgård och de har fortfarande inte någon möjlighet att vistas i en miljö där de integreras med övriga barn i skolåldern.

Marie

Svar

Hej Marie,

Tack för din fråga. Jag är inte heller nöjd med situationen för framför allt skolbyggnaderna i kommunen, och inte minst för särskolans olika verksamheter. Vi gav därför i våras uppdraget till förvaltningen att utreda behoven för verksamheterna, och önskemål om organisation, vilket vi fick resultat av till den nämnd som var igår (28/8). Där beslutade nämnden att ge miljö- och samhällsbyggnadsnämnden behovsanalysen som underlag för en förstudie om lokalerna. Så förhoppningen är att det ska kunna presenteras förslag om lokalerna för särskolans olika verksamheter inom kort - vilket beror på miljö- och samhällsbyggnadsnämndens fortsatta arbete med ärendet, och skicket på de lokaler som vi har.

Vänlig hälsning

Marcus Svinhufvud
Kommunalråd (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden

Fråga

Hej Marcus,
Reading your profile makes me understand that you know very well some if not many of the challenges around Segersäng. I will pose 3 regarding preschool, school and traffic so to say, that I would appreciate if you could answer to.

First of all the preschool: the kommun should know that not only the children that live in segersäng village need that preschool, those that live outside the village but close should also get priority for a slot in the school. Among other reasons it's a great preschool and it attracts many. Is there a plan for this?

School: The above said, why can't the kommun invest the taxes in a bigger place e. g. instead of shutting down the fritids area? There are very many families with small children that are growing to school age that will need it and with parents working towards Stockholm, isn't it better to plan for them around segersäng instead of bus & car ferrying parents?

Traffic: All the above and many other issues if taken into account, can the kommun in conjunction with trafikverket or sl give us better solution to bus transport to and from the train:

Please widen the road and provide cykling tracks so we can cykel on that road as an alternative e.g families that live along old 73 Road. Not fun meeting a truck up the narrow hill with your child in tow right?

What are you doing to increase frequency of buses/train from Västerhaninge (if this is your under your docket as well) if buses are available people will want to take them? And good for the environment when not so many have to drive.

If you have heard of these issues most people are lamenting about please help us to make Nynäshamn the place to live.

Thanks
Bella

Svar

Hi Bella

Thanks for your message. I am sorry for the late reply. I am well aware of the situation in Segersäng and I lived there myself for four years before moving to Nynäshamn.

Regarding the preschool the last I heard (about two weeks ago) there were 101 children that are supposed to attend this fall. There are still room for a few more. By August 2020 there will be more available room since there are many five year olds that will leave for school next autumn. There are currently already children that live in other places than Segersäng in the preschool.

The “fritids” was a temporary solution about ten years ago. It was told by the then political leaders that a school was being planned - which wasn’t true. Then the years went by, and the status of fritids changed nationally - making it even more a part of the school day. No other schools that we found in the country have fritids 10 kilometres away from the school. There is also plenty of room at Tallbackaskolan. So even though it is a change it was inevitable. Had plans to build the school in Segersäng been made ten years ago as promised by those in charge at the time - then there would have been a fritids as well. This is not impossible for the future but it requires more homes being built first. Something that is possible on the west side of the train tracks. This is going to take a few years though even if we speed it up.

Traffic issues were high on the agenda when I lived in Segersäng as well. We managed to lower the speed limit from 50 to 30 and there have been some more improvements. The issue is a bit complicated though since some of the land is managed by Trafikverket, some by Nynäshamns kommun, and some by the samfällighet. It is not my main area but I know that there has been talks with the kommun and samfällighet regarding the sidewalk. Perhaps you can check the status with them? I can also ask around to see what has been said.

The frequency of the buses and trains is not within my area either - it is the Stockholm region. However I know that Harry Bouveng works to get the best possible improvements for Nynäshamns kommun. It is a big region and many bus lines and train lines but as a commuter of almost 25 years there has been a lot of improvements. But there is of course more to be done and we will do our best to make our voices heard.

Thanks again for your questions. I hope that I shed some light but don’t hesitate to contact me directly via email.

Best regards

Marcus Svinhufvud
Kommunalråd (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden

Fråga

Min familj har förvaltat Orrmorvägen IV I Kängsta sedan 1935 . Kängta Ogesta Vägförening samfällighet påstår att dom förvaltar vägen. Hur kan en Vägförening ta över förvaltning av en väg utan samtycke av ägarna?

AnneMarie Snow

Svar

Hej Anne Marie,

Tack för din fråga. Jag skickar den vidare till mark- och exploateringsenheten och Caroline Thunström, som har betydligt bättre koll på den här typen av frågor. Så kan hon säkert hjälpa dig. Jag jobbar mer med skolfrågor nämligen.

Vänliga hälsningar
Marcus Svinhufvud
Kommunalråd (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden

Fråga

Hej Marcus!
Tycker det låter bra att renovera Sunnerbyskolan, Skalet är det ju inget fel på. Men se till att inte göra samma misstag som med renoveringen av Badhuset. Försök att anlita lokala firmor, det finns stor kompetens här i kommunen. Vi byggföretag som verkar på orten har bra samarbete mellan varandra. Miljösmart samtidigt.

I samband med en renovering kanske ni skulle passa på att bygga en "Multisport arena" på grusplanen. Många skolor runt om i landet har sådana och det är många ungar där även på kvällstid. Du kan titta på den som Forshaga kommun byggt för några år sedan, superfin. "Sport I Forshaga, i anslutning till varandra, finns multisportarena och skatepark. Här finns möjligheter för bollsporter av alla de slag samt plats för dig som åker bräda, kickboard, BMX eller inlines.

Även i Deje finns en multisportarena för spontanidrott.

Daniel Bäckelin

Svar

Hej Daniel,

Tack för din fråga. Ja vi ser verkligen fram emot att lyfta Sunnerbyskolan och även lösa lokalfrågan för Sunnerby Förskola, samt matsalen. Det ska bli kul att se när det väl är färdigt.

Just vid dessa arbeten så har vi framför allt upphandlade ramavtal som vi använder oss av, men jag hoppas verkligen att lokala företag har en bra dialog med fastighetsavdelningen eller näringslivsavdelningen så ni också har möjlighet att vara med vid kommande upphandlingar. Ta gärna en kontakt direkt med näringslivsavdelningen så kan de ge vägledning och stöd och lotsa till rätt kontakter.

Jag håller med om att det tyvärr är en ganska tråkig yta med fotbollsplanen och längdhoppsgropen idag på Sunnerbyskolan. Multisportarena - med plats för olika bollsporter - har vi planerat för när vi gör större renoveringar av skolor - som på Sunnerbyskolan. Jag kan inte säga exakt vilken modell vi kommer att välja, då det finns många olika. Inte minst i Norge finns det många så kallade "ballbingar" som har just sådana möjligheter. Så när renoveringen av skolan börjar bli färdig så är tanken att vi även ska bygga en sådan bättre multisportyta även på Sunnerbyskolans skolgård.
Vi kommer även att göra en helt ny gård till förskolan - som ju flyttar i och med renoveringsarbetena - så det jobbar man med nu på förvaltningen.

Hör gärna av dig om du har några andra frågor eller tips.

Vänliga hälsningar
Marcus Svinhufvud (M)
Kommunalråd och ordförande barn- och utbildningsnämnden

Kompletterande inlägg från frågeställaren:

Hej Marcus!

Tack för ditt svar.

Detta kommer att bli ett lyft för hela Sunnerby. Angående multisportarenan, finns det möjlighet idag att kunna göra om en multisportarena till skridskobana på vintern? Eller att man anlägger en plan asfalterad yta bredvid? Fotbollsplanen kan ju delas upp på två, och arenan placeras på tvären. Eventuellt att man kan använda sig av "spillvärme" och kyla från skolans värme/kylsystem för att frysa marken under skridskobanan. Planeras det för solceller på Sunnerbyskolans tak. Laddstolpar för elbilar?
Daniel Bäckelin

Svar

Hej Daniel,

Ursäkta sent svar. Det har varit en fullspäckad vecka minst sagt. Inte minst runt kommunstyrelsens beslut igår kring Sunnerbyskolan.

Det är bra tips att titta på spillvärmen, och möjligheter till att spola is. Det är en bit kvar tills vi får utredda alternativ för multisportarenan. Men jag tar med mig det.

När det gäller solceller så är det delvis beroende på bland annat takets bärighet, men fastighetsavdelningen nämnde igår på kommunstyrelsen att de kommer titta på både solceller och laddstolpar, så de har med det i sin planering – även om det inte finns med i skolans plan. Men det finns kommunövergripande mål att öka både laddstolpar och solceller, så de ser över var det kan vara bra att använda. Sen är det ingen garanti för att det kommer att genomföras på Sunnerbyskolan, men viljan och tanken finns att åtminstone utreda förutsättningarna. Så det är ett bra steg. Jag tycker absolut att vi där det kan motiveras och ha bra effekt ska titta på både solceller och laddstolpar.

Trevlig helg!

Vänliga hälsningar
Marcus Svinhufvud (M)

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: