Värmeböljor - så skyddar du dig

Höga temperaturer under en längre tid kan vara skadligt för alla. Högst risk att påverkas vid en värmebölja är bland andra äldre, kroniskt sjuka och små barn. Här finns några tips och råd för hur du bäst tar hand om dig när det är riktigt varmt ute.

  • Drick extra mycket - även när du inte är törstig

Vatten är det bästa att dricka. Men även saft och läsk är bättre att dricka än att inte dricka alls. Ät gärna också mycket frukt och grönsaker som innehåller mycket vätska. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.

  • Ät lite mer salt

När det är varmt ute svettas vi mer än vanligt. Därför kan det vara en god idé att salta maten lite extra för att ersätta de salter du svettas ut.

  • Svalka dig

Ett uppfriskande bad i havet eller en kall dusch är de bästa alternativen för att snabbt kyla ned dig. Men även en blöt handduk runt nacken är ett alternativ.

  • Ordna en sval miljö

Stäng ute värmen så mycket som möjligt från din bostad. Dra för gardiner och persienner och använd en fläkt om du har tillgång till det. Vädra på natten när temperaturen utomhus sjunker.

  • Var uppmärksam på kroppens signaler

Onormal trötthet, muntorrhet, ökad puls, andningsfrekvens, nytillkommen yrsel och minskad urinmängd kan alla vara tecken på vätskebrist. Om du tar någon medicin som är vätskedrivande kan du behöva kontakta din läkare för att eventuellt justera din dos.

  • Ta det lugnt

Undvik fysiskt ansträngande aktiviteter under de allra varmaste timmarna på dagen.

  • Förvara dina läkemedel rätt

Vissa mediciner ska förvaras svalare än 25 grader eller i kylskåp. Läs instruktionerna på förpackningen. Du kan alltid fråga på ett apotek om förvaring av läkemedel. Du kan också ringa till Läkemedelsupplysningen.

  • Lämna inte barn eller djur i bilen

När det är riktigt varmt ute stiger temperaturen i bilen snabbt. Lämna därför aldrig barn eller djur i bilen när det är varmt.

  • Förvara inte handsprit i bilen

Handsprit innehåller brandsprit och är mycket brandfarligt. När temperaturen stiger i bilen ångas handspriten av. Detta i kombination med en gnista eller låga kan orsaka en brand. Gnistor kan uppstå när man till exempel öppnar eller stänger bildörrar.

Följ råd och rekommendationer

Håll dig uppdaterad om aktuella råd och rekommendationer vid en värmebölja genom att läsa informationen på länkarna nedan.

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: