Man med två kaffemuggar i handen ledsagar en blind kvinna

Arbeta som ledsagare

Som ledsagare stöttar du en person med funktionsvariation vid olika aktiviteter utanför personens hem.

Din roll som ledsagare innebär att du stöttar en ungdom eller vuxen att delta i samhällslivet utanför det egna hemmet och underlättar i kontakten med andra människor. Tillsammans gör ni olika aktiviteter. Det kan exempelvis handla om att delta i olika fritidsaktiviteter, träffa vänner, gå på bio eller bara ta en promenad.

Vem kan ha en ledsagare?

Personer som kan erbjudas ledsagare är barn, ungdomar och vuxna som har rätt till stöd enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) eller enligt SoL (socialtjänstlagen). Beslut tas med stöd i ovanstående lagar. Att ha en ledsagare är frivilligt och någonting man ansöker om.

Vem kan bli ledsagare?

Du behöver inte ha någon speciell utbildning men det är meriterande om du har någon form av vård- och omsorgserfarenhet eller liknande. Det viktigaste är att du har ett personligt engagemang och intresse för andra människor. För att du ska passa för uppdraget som ledsagare tror vi att du är lyhörd, lugn, empatisk, drivande och är stabil. Du är en person som lätt får kontakt med andra och är positiv, nyfiken och arbetar självständigt. Du har lätt för att skapa förtroende hos både barn, vuxna och anhöriga. Personlig lämplighet är mycket viktigt för oss när vi rekryterar.

Får jag någon ersättning?

Du får ett arvode som ersättning för uppdraget och en omkostnadsdel som ska täcka de utgifter du har i uppdraget.

Kontakt

Elisabeth Hansson

kontaktsekreterare
08-520 739 69
elisabeth.hansson@nynashamn.se

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: