Frågor och svar från Christina Sönnergren (M)
Här kan du se tidigare frågor som kommit in till Christina Sönnergren (M) och som hon har svarat på.
2024-11-26
Fråga
Socialstyrelsens
2024-01-31 diarienummer 9.1-72417/2023
Behörighet och statsbidrag.
Nynäshamns kommun.
Fördelning av statsbidrag för 2024 till kommuner för att starta, utöka eller förbättra verksamhet enligt metoden Bostad först. Hur långt har ni kommit?
Beslutat 2024-01-31
Mottagare Beviljat belopp 460 000
Insatser för att motverka hemlöshet
1. Hemlöshet ska förebyggas.
2. Ingen ska bo eller leva på gatan.
3. Metoden Bostad först bör införas nationellt.
4. Det sociala perspektivet i samhällsplaneringen ska stärkas
Socialtjänsten bedriver uppsökande arbete och erbjuder stöd till hemlösa personer, VAR, NÄR, HUR?
Av dessa 460 000 kronor borde det finnas möjlighet till julbord på Idun onsdag 18 december klockan 12.00 för de hemlösa. De har också rätt till julkänsla eller?
Socialtjänstlag (2001:453)
Kommunens ansvar:
1 paragrafen: Varje kommun svarar för socialtjänsten inom sitt område, och har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver.
Socialtjänstens mål:
1 paragrafen: Samhällets socialtjänst skall på demokratins och solidaritetens grund främja människornas
- ekonomiska och sociala
trygghet,
- jämlikhet i levnadsvillkor,
- aktiva deltagande i samhällslivet.
God jul
Hej.
Tack för din fråga. Nynäshamns kommun har startat ett projekt för att pröva metoden Bostad först. Under 2024 har medarbetare och chefer inom kommunen, Nynäshamnsbostäder och samverkande parter som exempelvis psykiatrin utbildats i metoden.
En projektledare är anställd som bland annat tar fram rutiner, driver projektet och följer upp hur insatsen fungerar och hur deltagare upplever insatsen.
Under 2024 har projektet haft fem deltagare och vi har sökt medel för att utöka projektet under 2025. I slutet på 2025 utvärderas projektet och om det faller väl ut är planeringen att insatsen införs i ordinarie verksamhet.
Med vänlig hälsning
Christina Sönnergren (M)
Socialnämndens ordförande
Kommunalråd
2024-02-27
Fråga
Hej Christina!
Jag undrar varför inte bord och stolar kan lämnas kvar på Balder alternativt köpas.
Varför inte stötta våra volontärer nu när de som bäst behöver det. Jag har svårt att förstå, att ni i kommunen inte verkar uppskatta vad volontärerna gör och har gjort för så många. Vore jag i era kläder skulle jag visa min tacksamhet och försöka hjälpa istället för att stjälpa. Många av Balders besökare skulle om inte dessa torsdagar fanns vara i behov av annan dagverksamhet inklusive resor till och från. Räkna på den kostnaden!
Som sagt, varför får inte stolar och bord stanna på Balder?
Tacksam för svar.
Stolar och bord
Hej och tack för ditt mejl.
Jag vet hur bra och uppskattat volontärernas arbete är och det har jag framfört till dem flera gånger. Min svärmor går dit väldigt ofta och jag känner flera seniorer som går dit varje vecka. Jag har i flera år haft träffar för personer med synnedsättning på Balder och träffade ganska ofta volontärerna i mitt arbete på Synskadades Riksförbund Stockholm och Gotlands län.
Enligt kommunal lagen kan vi inte bara skänka möbler till varken privatpersoner eller föreningar. Det vi kan göra är enligt den kommunal lagen är att sälja möblerna till marknadsmässigt pris. Men först och främst måste vi se ifall vi behöver möblerna själva i kommunens egen verksamhet innan vi kan sälja dem. Hur länge de kan stå kvar på Balder är jag osäker på eftersom kommunen ska flyttstäda lokalerna innan 30 mars.
Men jag har aldrig tvivlat att volontärerna tillsammans med medborgare, skulle lösa problemet med lokalen. Verksamheten kan säkert vara kvar(enligt Göran Bergander) och kommunen kan använda sina pengar till den verksamhet vi ska enligt lag, till exempel bygga ett till kommunalt Särskilt boende(SÄBO) i Nynäshamn, det första på 50 år.
Med vänlig hälsning
Christina Sönnergren (M)
Socialnämndens ordförande
Kommunalråd
Sidan senast ändrad:
Sidan senast ändrad: