Pojke med keps bakifrån

Ung i Nynäs

Ung i Nynäs är till för dig som är 16-30 år och som önskar vägledning och stöd för att hitta arbete eller börja studera.

Ung i Nynäs är en frivillig insats som utgår från dina önskemål och behov. Inledningsvis gör vi en överenskommelse kring hur samarbetet ska se ut och vem som gör vad. Vi håller kontakten så länge du önskar, även efter att du börjat arbeta eller studera.

Du kan själv kontakta Ung i Nynäs genom att ringa, hämta ansökningsformuläret i kommunens kontaktcenter eller själv skriva ut det här på sidan. Formuläret kan lämnas till kontaktcenter. Har du kontakt med en socialsekreterare, arbetsförmedlare eller studievägledare kan de också hjälpa dig med kontakten.

Vägen till arbete eller studier

  • Ansökan och återkoppling: När Ung i Nynäs fått din ansökan hör vi av oss inom två veckor och bokar tid för ett första möte.

  • Inskrivning: Vid första mötet pratar vi om din situation och vad du vill ha stöd med. Om du bestämt dig för att vara med i Ung i Nynäs gör vi en överenskommelse och skriver samtyckesblanketter om det behövs. Vill du ha betänketid inför starten går det också bra.

  • Lära känna-samtal och kartläggning: I början träffas vi för att prata om dina erfarenheter, dina intressen och din hälsa. Vi utforskar vad som motiverar dig och vilka önskningar och mål du har gällande arbete eller studier.

  • Planering: Vi gör en planering för hur samarbetet och insatserna ska se ut för att du ska nå dina mål. En person är alltid huvudansvarig för insatserna, men beroende av dina behov kan du också ha kontakt med andra i teamet.

  • Förberedande insatser: Insatserna syftar till att stärka dig på vägen mot arbete eller studier. Insatserna kan till exempel bestå av utforskande, vägledande, självstärkande och motiverande samtal. Vi pratar om levnadsvanor såsom kost, sömn, stress eller andra ämnen som har betydelse för välbefinnandet. Andra exempel på förberedande insatser är arbetsträning, kurser, grupper eller smarta hjälpmedel.

  • Arbetsinriktade insatser: Arbetsinriktade insatser är till för dig som står närmare arbetsmarknaden och behöver hitta, få och behålla ett arbete. Stödet kan anpassas under en längre period med kontinuerlig uppföljning. Andra exempel på arbetsinriktade insatser är jobbsökaraktiviteter, skriva CV och personligt brev, yrkesvägledning, genomföra studiebesök, kontakta Arbetsförmedlingen eller påbörja praktik.

  • Studieinriktade insatser: Studieinriktade insatser syftar till att välja, ansöka till, och fullfölja studier. Exempel på studieinriktade insatser: studievägledning, studiebesök på olika skolor, göra ansökningar, ansöka om studielån eller aktivitetsersättning vid förlängd skolgång.
  • Avslut: När du har nått ditt mål att börja arbeta eller studera avslutas kontakten med Ung i Nynäs. Du kan även behålla kontakten en tid i insatsen ”stöd efter avslut” för att få extra stöd under pågående studier eller arbete. Kontakten behålls då så länge behov finns för att nå dina långsiktiga mål.

    Eftersom Ung i Nynäs är en frivillig insats kan du när som helst välja att avsluta. Om du uteblir från besök och inte hör av dig skrivs du ut från Ung i Nynäs, men är alltid välkommen att ansöka igen.

Deltagare som är på väg mot sitt mål, se film nedan:

Ung i Nynäs uppdrag är att minska ungas arbetslöshet och öka antalet med fullständiga grundskole- och gymnasiestudier. I uppdraget ingår även att erbjuda insatser i enlighet med det kommunala aktivitetsansvaret. Genom Ung i Nynäs får de unga ett team att vända sig till och en individuell, samordnad planering.

Målgruppen är unga 16-30 år som varken arbetar eller studerar och är i behov av samordnat stöd från flera myndigheter för att komma vidare till arbete eller studier.

Till målgruppen hör unga med avbruten skolgång, med eller utan funktionsvariationer samt unga med komplex problematik, exempelvis social problematik i kombination med hälsoutmaningar. I målgruppen finns även unga som är inskrivna i gymnasieskola eller anpassad gymnasieskola och som behöver stöd i övergången mot arbete eller vidare i studier.

Ung i Nynäs består av flera kompletterande kompetenser såsom arbetsmarknadskonsulenter, studie-och yrkesvägledare och legitimerad arbetsterapeut. Metoderna SE (Supported Employment/Stöd i arbete), SEd (Supported Education/Stöd studier), CM (Case Management/Vård-och stödsamordning) och MI (Motiverande samtal/intervju) är integrerade i arbetssättet.

Ung i Nynäs arbetar brett för att deltagaren ska nå sina mål. Exempel på insatser:

  • Stöd och samordning i myndighetskontakter eller med civilsamhället avseende exempelvis ekonomi, boende, hälsa och behandling och fritidssysselsättning.
  • Vägledning till studier, genomföra studiebesök, ansöka till utbildning, ansöka om studielån.
  • Utveckla strategier för balans i vardagen, anpassningar, kognitivt stöd och hjälpmedel.
  • Utveckla strategier för att finna, få och behålla arbete eller studier, arbetsträning, praktik, anställning.

Kontakt

 

Emma Bergvall
studie- och yrkesvägledare
08-520 683 63
emma.bergvall@nynashamn.se

Mona Hällblad

arbetsmarknadskonsult
08-520 684 03
mona.hallblad@nynashamn.se

Emma Larsson

arbetsmarknadskonsulent
08-520 689 10
emma.larsson@nynashamn.se

Frida Johnsson

arbetsmarknadskonsulent
08-520 739 41
frida.johnsson@nynashamn.se

Anna Ersson

arbetsmarknadskonsulent

08-520 681 41

anna.ersson@nynashamn.se

 

Jessika Andersson

arbetsmarknadskonsulent

08-520 688 95

jessika.andersson@nynashamn.se

 

Helen Strandkulle

legitimerad arbetsterapeut
08-520 681 14

helen.strandkulle@nynashamn.se

 

Malin Wallmark

enhetschef
08-520 739 53
malin.wallmark@nynashamn.se

 

 

 

Besöksadress

Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: