Fritidshem

Här hittar du information om hur du ansöker om och säger upp plats på fritidshem och om avgifter. Du kan också lägga till och ändra inkomstuppgift. Här berättas också om avgifter och aktuella riktlinjer.

Fritidshemmen finns på varje skola. Fritidshem erbjuds till barn från 6 år och till och med vårterminen det år barnet fyller 13 år.

Ansökan och inkomstuppgift i e-tjänst

Ansök om plats och registrera/ändra inkomstuppgifter via e-tjänsten Edlevo, som har inloggning med BankID.

Uppsägning och placeringserbjudanden via app

Du kan sedan som vårdnadshavare via mobilappen för Edlevo se dina placeringserbjudanden samt säga upp barnets placering.

Appen för Edlevo hittar du där appar finns, exempelvis i App Store för Iphone och i Play Butik för Android.

Fördröjning kan förekomma

Vårdnadshavare får via mejl/sms meddelande om att det finns ett platserbjudande i Edlevoappen att besvara. Tyvärr blir det i vissa fall en fördröjning, upp till 24 timmar, så att platserbjudandet först inte syns i appen.

Om erbjudandet efter den tiden ändå inte syns, liksom om inloggning inte fungerar för någon av tjänsterna eller om ni har frågor – vänligen ta kontakt med kommunens Kontaktcenter. Se kontaktuppgifter dit längst ner på denna sida.

Öppettider med mera

De generella öppettiderna på fritidshemmen är helgfria vardagar klockan 06.30-18.30, men varje verksamhet anpassar sig efter de behov som finns inom dessa tider.

Elever som går i Nynäshamns kommuns skolor erbjuds plats på den skola skolgången sker i. Byter eleven skola har eleven även rätt till fritidsplats på den skolan.

Går elev i fristående (privat) skola som inte erbjuder fritids erbjuder kommunen detta för de elever som är i behov av det.

Om vårdnadshavarna bor i skilda kommuner har eleven rätt till fritidsplats i den kommun där eleven har sin folkbokföringsadress.

Mer information om fritidsverksamheten finns under fliken Riktlinjer för placering inom fritidshem.

Gällande taxa för fritidshem 2024
(eller motsvarande pedagogisk omsorg)

Skriv tabellbeskrivning här

Barn

Procent av avgiftsgrundande inkomst

Högsta avgift per månad

Barn 1

2 procent

1 125 kronor

Barn 2

1 procent

563 kronor

Barn 3

1 procent

563 kronor

Från barn 4

Ingen avgift

0 kronor

Maxtaxa gäller inom förskola och pedagogisk omsorg samt fritidshem i Nynäshamns kommun. Från januari 2024 är inkomsttaket 56 250 kronor. Taxan innebär att avgiften för ett barn beräknas som en andel av hushållets månadsinkomst med tillämpning av olika avgiftstak.

Observera att vid uppsägning av plats betalas avgift ytterligare två kalendermånader.

Riktlinjerna avser barn som går i kommunal skola i Nynäshamns kommun samt barn som är folkbokförda i Nynäshamns kommun, fritids erbjuds elever till och med vårterminen det år de fyller 13 år.

Rätt till plats

Elever 6-12 år erbjuds fritidshem 10 timmar per vecka eller i den omfattning det behövs med hänsyn till vårdnadshavarnas förvärvsarbete, studier, aktivt arbetssökande eller andra specifika behov.

I vistelsetiden ingår tid för att lämna och hämta barnet. Grund för vistelsetid är vårdnadshavarnas tid för förvärvsarbete, studier, aktivt arbetssökande eller andra specifika behov samt restid.

Barn till vårdnadshavare som är arbetslös eller föräldraledig får enligt föräldraledighetslagen ha kvar sin plats i fritidshem 10 timmar i veckan.

Anmälan

Anmälan om fritidsplats ska göras via e-tjänsten eller på särskild blankett som sänds eller överlämnas till skolexpeditionen. Vid behov kan Nynäshamns kommun infordra arbetsgivarintyg, studieintyg eller intyg från arbetsförmedlingen.

Om vårdnadshavare ångrar redan accepterad plats måste platsen sägas upp enligt riktlinjer för uppsägning.

Öppettider

Fritidsverksamhet erbjuds helgfria vardagar mellan 06.30 och 18.30.

Detta utifrån Skollagen (2010:800) 14:e kapitlet 8:e paragrafen: Fritidshem ska erbjudas eleverna den del av dagen då eleverna inte går i någon av de skolformer som anges i 3:e paragrafen och under lov. Fritidshem behöver inte erbjudas under kvällar, nätter, veckoslut eller i samband med större helger.

Schema

För vistelse i fritidshem ska tidsöverenskommelse (schema) lämnas via V-klass. Tidsöverenskommelsen ska godkännas av verksamheten.

Förändring av schemat ska anmälas i god tid till verksamheten, dock minst 10 arbetsdagar innan det nya schemat ska börja gälla.

Barns ledighet och stängd verksamhet

Barns ledighet vid semester, större helger och så kallade klämdagar ska anmälas i god tid till personalen.

Sommarledighet ska meddelas under april månad. Minst 3 veckor sammanhängande semester rekommenderas.

Vid ledighet längre än 2 månader ska platsen sägas upp om inte annat är överenskommet med rektor.

Under sommaren, jul- och klämdagar när barnantalet är väsentligt reducerat kan sammanslagning av fritidsverksamheter göras. Information om detta lämnas av respektive verksamhet.

Verksamheten har stängt fyra dagar under året för att ge utrymme för personalens utbildning samt utvärdering och planering av verksamheten. Rektor är ansvarig för att i god tid, dock senast två månader före dessa dagar, informera berörda vårdnadshavare.

Verksamheten har rätt att stänga tidigare en gång i månaden för att alla anställda på enheten ska kunna delta i arbetsplatsträffar. Vårdnadshavare informeras om datum för personalens arbetsplatsträffar en termin i taget.

De vårdnadshavare som inte kan ordna omsorg på egen hand anmäler detta till rektor så att tillsyn kan ordnas.

Uppsägning

Uppsägning av plats görs via e-tjänsten eller skriftligt på särskild blankett som skickas eller överlämnas till skolexpeditionen. Placering kan inte sägas upp muntligt.

Uppsägningstid för plats är två kalendermånader från och med det datum uppsägningen inkommit till verksamheten. Gällande avgift tas ut under uppsägningstiden.

Efter vårterminen det år barnet fyller 13 år upphör plats i fritidshem automatiskt.

Oanmäld frånvaro mer än en kalendermånad i följd anses som uppsägning av plats. Observera att uppsägningstid löper ytterligare två kalendermånader.

Avgift

För barn inskrivna i fritidshem ska avgift betalas i enlighet med gällande taxa. Taxan baseras på verksamhetsform och på hushållets inkomster och inte på tillsynstid.

Avgiften är oberoende av barnets vistelsetider och debiteras 12 månader per år. Grunden för vistelsetiden är dock alltid föräldrarnas normala arbetstid/studietid, och rimlig tid för lämning och hämtning samt den tid som krävs för resor.

Maxtaxa gäller inom Nynäshamns kommun som innebär att avgiften för ett barn beräknas som en andel av hushållets månadsinkomst med tillämpning av olika avgiftstak.

Vid övergången från plats i förskoleverksamhet till plats i fritidshem förändras avgiften från och med 15 augusti.

Gällande avgifter för fritids, förskola och pedagogisk omsorg finns på Nynäshamns kommuns hemsida.

Avgiften regleras årligen utifrån Skolverkets beslut vad gäller avgiftsnivåer och maxtaxa.

Hushåll

Med hushåll avses både ensamstående och makar.

Med makar jämställs personer som utan att vara gifta med varandra lever tillsammans och

1. har gemensamt barn eller
2. är folkbokförda på samma adress.

Avgiftsgrundande inkomst

Med avgiftsgrundande inkomst avses lön före skatteavdrag och andra skattepliktiga inkomster i inkomstslaget tjänst samt överskott i inkomstslaget näringsverksamhet enligt inkomstskattelagen (1999:1229) under aktuellt kalenderår.

Med avgiftsgrundande inkomst avses inkomster i inkomstslaget tjänst:

  • Lön och andra ersättningar från anställning
  • Familjehemsföräldrars arvodesersättning
  • Pension
  • Livränta
  • Föräldrapenning
  • Sjukpenning
  • Vårdbidrag för barn till den del det utgör arvode
  • Sjukersättning
  • Ersättning i samband med arbetslöshet och/eller arbetsmarknadsåtgärder
  • Aktivitetsersättning
  • Familjebidrag i form av familjepenning.
  • Ersättning från livförsäkringar av typen pensionsförsäkring.

I den avgiftsgrundande inkomsten ingår även överskott i inkomstslaget näringsverksamhet, det vill säga inkomst av näringsverksamhet som förs ut på deklarationens huvudblankett.

Om hushållsgemenskap råder ska inkomster medräknas från make/sambo som arbetar utomlands. Sådan inkomst behandlas som om den varit inkomst av tjänst.

Vårdnadshavarna har skyldighet att lämna inkomstuppgift för hushållets avgiftsgrundande inkomst. Om så inte sker debiteras maximal avgift.

Studiestöd enligt studiestödslagen (1999:1395) handhas av CSN och skall inte tas upp. Häri ingår studiehjälp och studiemedel (studielån och studiebidrag).

Betalningsskyldighet

Avgift för inskrivet barn betalas till Nynäshamns kommun av vårdnadshavare som sökt och beviljats plats.

I de fall föräldrar har gemensam vårdnad och inte bor ihop, men barnet bor hos båda, kan vårdnadshavare – gemensamt – begära delad plats för barnet. I dessa fall baseras avgiften på respektive hushålls inkomster och var och en av vårdnadshavarna ansvarar för sin avgift.

Delad plats kan innebära att olika avgifter tillämpas för ett barn, dock kan den sammanlagda avgiften för en plats inte överstiga maxtaxans högsta avgift. Kommunens kravrutin för avgifter tillämpas om avgift inte betalas.

Som yttersta konsekvens av obetalda avgifter kan avstängning från delad plats ske.

Om vårdnadshavare endast utnyttjar varannan vecka på grund av delad vårdnad utgår full avgift eftersom taxan inte är tidsrelaterad.

Betalningsvillkor

Avgiften är en månadsavgift och ska betalas tolv månader per år, vilket ska ske senast den sista dagen månaden efter att platsen i omsorgen har utnyttjats (ändrad debitering från sommaren 2023).

Avgift betalas från och med första inskolningsdagen och så länge plats står till förfogande för inskrivet barn, således även vid sjukdom, ledigheter, uppsägningstid och vid personalens utvecklingsdagar.

Avgift för påminnelse vid sen betalning tas ut med det belopp, som utgör högsta ersättning för skriftlig betalningspåminnelse enligt första punkten i förordning (1981:1057) om ersättning för inkassokostnader.

Vid betalning efter förfallodag tas ut dröjsmålsränta enligt 6:e paragrafen räntelagen (1975:635).

Upprättande av amorteringsplan görs med inkassobolaget.

Kravrutin

Kravrutinen tillämpas för avgifter inom fritidshem. Vårdnadshavaren erhåller sin avgiftsfaktura omkring den 10: e varje månad.

Påminnelse

Vid obetald avgift får vårdnadshavaren en skriftlig påminnelse om utebliven betalning cirka 14 dagar efter förfallodagen.

Inkasso

Överlämnande av ärende till inkasso sker cirka 25 dagar från förfallodagen.

Inkomstförfrågan

I de fall avgiften är grundad på en felaktigt uppgiven inkomst, äger barn- och utbildningsförvaltningen rätt att debitera vårdnadshavaren avgiften retroaktivt inom 3 år.

Ändrad inkomst ska anmälas direkt, Nynäshamns kommun gör årligen en inkomstförfrågan där hushållet uppmanas att aktualisera sin inkomst.

Försäkring

De barn som är inskrivna i verksamheten omfattas av kommunens olycksfallsförsäkring. Försäkringsbesked finns på www.nynashamn.se.

Om riktlinjerna

Nynäshamns kommuns riktlinjer för fritidshem grundar sig i skollagen (2010:800) 14:e kapitlet Fritidshem och 25:e kapitlet annan pedagogisk verksamhet.

Riktlinjerna tillämpas för de verksamheter som regleras i skollagens kapitel 14
(fritidshemmet) och kapitel 25 (annan pedagogisk verksamhet).

Antogs av barn- och utbildningsnämnden 12 november 2019.

Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 15 april 2020.

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: