05 maj 2023

Framtidsspanarna – samarbetsprojekt med hållbarhet i fokus

Efter utnämningen till årets grönflaggskola blev vi tillfrågade av Rotary i Nynäshamn om vi hade intresse för konceptet Framtidsspanarna. Projektet liknade den tidigare tekniktävlingen som vi under ett antal år genomfört i tätorten. Då den efterfrågats blev detta en bra nystart.

Modell på teknisk lösning gjord av elever.Förstora bilden

Exempel på elevarbete.

Uppdraget skulle genomföras under en vecka där Rotary stod för samordning av jury, externa föreläsare och ekonomiskt bidrag till arbetets utgifter. Själva uppgiften bestod i att framställa och presentera en idé samt prototyp för hållbarare transport.

Eleverna var mycket positiva och arbetet startade med en presentationsföreläsning med bakgrundsfakta, förutsättningar, tidsram och stödstruktur för arbetet. Därefter fick de två externa föreläsningar under arbetsveckan om dels Norviks hamn och dels pilotyrket.

Föreläsningar engagerade

I utvärderingarna skrev sedan eleverna att det hade varit intressant med föreläsningarna som givit dem idéer till de egna projekten.

En deadline skulle hållas, en prototyp byggas av återbrukat material, en marknadsföringsmonter presenteras i skolbiblioteket, logotyp skapas, slogan och teknisk rapport skrivas, samt en muntlig presentation övas in.

Viktig träning på muntlig framställan

Den tekniska rapporten skulle innehålla alla aspekter av hållbarhet som materialval, energiform och så vidare. Den muntliga presentationen var viktig och ett utmärkt sätt att träna muntlig framställan. Någon sa att det brukar kännas jobbigt att prata inför andra, men nu kändes det både viktigt och roligt.

Jurymedlemmarna ställde adekvata frågor utifrån deras egna verksamhetsområden, projektet uppmärksammades i lokalmedia, på en föräldravernissage och i skolans andra klasser som fick möjlighet att rösta på sin favoritidé.

Vi planerar att återkomma med detta projekt i årskurs 5 på Svandammsskolan framöver.

Eva Ahl