04 apr 2024
Kvinna vid vatten

Skolchef Jenny Ögren.

Tydlig ökning av behöriga lärare

Det går tydligt åt rätt håll för Nynäshamns kommun gällande andelen lärare med lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Ny statistik från Skolverket visar en ökning med 4,4 procentenheter.

– Vi ser det som ett starkt tecken på att vi är på rätt väg, även om vi inte på något sätt låter oss nöja med det här resultatet, säger Jenny Ögren som är kommunens skolchef för grundskola.

Kommunen har 65,1 procent legitimerade lärare med behörighet i minst ett ämne i grundskola årskurs 1-9. Detta avser kommunalt drivna skolor och statistiken gäller år 2023.

Motsvarande siffra för 2022 respektive 2021 var 60,7 procent och 60,0 procent.

Vill mer

– Glädjande att det går så tydligt åt rätt håll. Sen är vi fortfarande några procent under rikssnittet, som är på 71,5 procent. Visserligen avser den siffran både enskilda och kommunala huvudmän, men vi jobbar förstås ändå för att komma förbi i den statistiken, säger Jenny Ögren.

Och hon ser verkligen att trenden går åt det hållet:

– Vi är en attraktiv arbetsgivare och upplever att det finns ett rykte om att mycket är på gång i grundskolan kring pedagogisk utveckling. Med tydligt systematiskt kvalitetsarbete och ett starkt fokus på kvalitet i undervisningen genom kollegialt lärande kommer vi att ha goda chanser att öka behörigheten ytterligare. Vi tror på kraften av att ha legitimerade lärare och att det ökar kvaliteten i undervisningen.