07 nov 2022

Lärarnas forskningskonferens 2022

För elfte året i rad anordnades Lärarnas forskningskonferens (LFK). Denna gång i Södertälje.

Två lärare på konferensFörstora bilden

LFK är ett forum för undervisningsutvecklande och lärardriven forskning. Där träffar man lärare, skolledare och forskare som är intresserade av ämnesdidaktisk skolutveckling.

I år visade Nynäshamns kommun att vi finns med på kartan när det gäller skolutveckling då vi två pedagoger fick presentera vår studie kring startuppgifter.

Startuppgifter handlar om att elever börjar varje mattelektion med känslan av att lyckas och på så vis får en ökad självkänsla i matematik och en minskad matteångest.

Gratis att delta

Konferensen är kostnadsfri, hålls på olika skolor i Stockholmstrakten och är en mötesplats för forskare och lärare. Där presenteras pågående och avslutade forskningsprojekt.

LFK lockar runt 350 deltagare per år. Där har man möjlighet att både ta del av forskningsprocesser, ny kunskap men även bidra till utveckling genom frågor och idéer till de olika studier som presenteras.

LFK innebär att det hålls parallella presentationer under hela dagen. En presentation innebär 20 minuters redogörelse av studien, följd av 10 minuters frågestund.

Både att lyssna till andras presentationer och att presentera vår studie “startuppgifter för ökad självkänsla” för intresserade åhörare gav oss stärkt självförtroende gällande att metoden är aktuell och viktig. Det var en konferens för oss lärare som verkligen gav mer. Den konferensen är värd att besöka igen om ett år, inte sagt att det måste vara som presentatörer.

Agneta Jansson och Helena Dalivin