06 mar 2023
Människor med diplom i händerna

Priser och stipendium för enastående insatser

Under måndagskvällen var det i bibliotekets Picassofoajé årlig utdelning av kultur- och fritids priser och stipendium, under ledning av kultur- och fritidsnämndens ordförande Jimmy Norell.

De tre pristagarna som förutom diplom fick olika lergods-konstverk av konstnären Lisa Trädgårdh var:

 • Årets kulturpris: Patrik Svedberg.
 • Årets ledarpris: Jenny Måhlgren.
 • Årets förening: Nynäshamns IF Fotbollsklubb.

Årets stipendiater var:

 • Idrotts- och fritidsstipendium: Tyra Bäckström som fick 20 000 kronor samt systrarna Nellie och Noomi Jonsson som fick 5 000 kronor var.
 • Kulturstipendium: Gustaf Lilliestierna, måleri, Rasmus Holm, fotografi och Sofie Jonsson, musik – alla tre fick 10 000 kronor.

Vi säger stort grattis till allihopa och presenterar här vinnarna lite mer utförligt, med hela motiveringarna som kultur och fritid tagit fram.

Årets kulturperson

”Årets kulturpris går till den hårt arbetande frilansande musikern, arrangören, kompositören, kapellmästaren och musikpedagogen Patrik Svedberg.

Patrik bedriver musikverksamhet i egna bolaget P.S. Musik med säte i Ösmo. Han har också en deltidstjänst som musikpedagog på Kulturama i Stockholm.

Han har nominerats till priset av före detta och nuvarande elever och är en mycket uppskattad lärare. Kultur- och fritidsnämnden vill också med detta pris uppmärksamma Patriks strävan att förvandla ladan på hans gård till en stor musikstudio och undervisningslokal. Något som skulle sätta Nynäshamn på kartan för till exempel andra musiker och organisationer.”

Årets ledare

”Jenny Måhlgren har varit aktiv ledare, förälder och styrelsemedlem i Nynäshamns IF Fotboll sedan 2017. Hon har under åren spenderat en stor del av sin tid på Kvarnängens idrottsplats. Där har hon bland annat varit drivande i renoveringen av klubbens kafeteria och föreningslokal och sett till att de kan hålla öppet både vardagar och helger.

Jenny tilldelas priset för hennes mod, driv och engagemang i klubben. Hon får saker att hända och skapar en stämning i de grupper hon befinner sig i. Hon är en sann föreningsambassadör som är lyhörd, diplomatisk och tydlig. Dessa berömvärda egenskaper får också andra att följa i hennes spår.”

Årets förening

”Nynäshamns IF Fotbollsklubb, Nifen, är en breddförening som ger många barn och ungdomar en meningsfull fritid.

I samband med föreningens 100-årsjubileum startade föreningen en fond som ger möjlighet att söka ekonomiskt bidrag till spelaravgifter, medlemsavgifter, utrustning med mera.

Fonden bidrar till att öka tillgängligheten för barn och unga med sämre ekonomiska förutsättningar och fylls på genom bidrag och privata donationer.

Kultur- och fritidsnämnden vill med detta pris hjälpa till att uppmärksamma föreningen och fonden, och öka möjligheten för att fler barn ska få möjlighet att odla sitt fotbollsintresse!”

Årets tre idrotts- och fritidsstipendium

 • ”Tyra Bäckström har kört motorcykel sedan hon var fyra år gammal och tagit en mängd priser och pokaler. Hon är till exempel den yngsta vinnaren genom tiderna i Endurotävlingen Gotland Grand National. Kultur- och fritidsnämnden anser att Tyra är en förebild för andra ungdomar. Med sitt engagemang och sin motivation visar hon att crossbanan verkligen är en plats där drömmar kan slå in. Kultur- och fritidsnämnden vill med detta stipendium uppmärksamma Tyra för hennes betydande insatser på motocrossbanor runt om i landet och i Europa.”

 • ”Till Nellie Jonsson, med dansen i kropp och hjärta, ger kultur- och fritidsnämnden ett stipendium på 5 000 kronor. Nellie har tävlat sedan 2017 och skördat otaliga medaljer och förstaplatser. Hon har även tagit sig igenom fysiska svårigheter med en lång rehabilitering och kommit tillbaka i stor skala! Nellie älskar att tävla och tog sig bland annat till sjuttonde plats på VM i solo Hiphop och nionde plats i Hiphop Battle 2022. Nellie är också uttagen till EM 2023. Nynäshamns kommun är stolta över att ha en sådan talang som Nellie i kommunen och vill med detta stipendium ge ett bidrag till tävlandet.”

 • ”Till Noomi Jonsson med sin positiva inställning och outtröttliga glädje ger kultur- och fritidsnämnden ett stipendium på 5 000 kronor. Noomi har trots att hon bara är tolv år hunnit vinna många medaljer och priser. Hon är till exempel uttagen till EM i Nordmakedonien i Hiphop duo sommaren 2023, något som kultur- och fritidsnämnden håller tummarna för! Noomi deltar även i andra sportsammanhang, men kultur- och fritidsnämnden vill här särskilt uppmärksamma Noomis insatser i dans. Nynäshamns kommun är stolta över att ha en ung talang som Noomi i kommunen och vill med detta stipendium ge ett bidrag till tävlandet.”

Årets tre kulturstipendium

 • ”Gustaf Lilliestierna har hängivit sig åt konsten sedan tonåren och skapar med djup och analys en värld att förundras och reflektera över. Gustaf är utbildad på Idun Lovén, Konstfack och Goldsmiths University of London. Han har också studerat filosofi på avancerad nivå, ett intresse som tycks tillföra dimensioner av verklighetsuppfattning till hans oftast figurativa verk. Idag har han sin ateljé i Sorunda. Han ställer regelbundet ut sin konst, senast på Nynäshamns konsthall 2022 med sjutton målningar i serien ”Nyckfulla härledningar”. Stipendiet ges för att stödja Gustaf med materialkostnader inför kommande produktion.”

 • ”Rasmus Holm är uppväxt i Nynäshamn men studerar idag på Högskolan för design och konsthantverk, Valand i Göteborg, där han tar examen 2024. För tillfället är han utbytesstudent på Konsthögskolan i Bergen. Han arbetar också med text och rörlig bild. Hans fotografiska arbeten kretsar kring det berättande och självbiografiska, och refererar ofta till en händelse eller en upplevelse. Han återkommer ofta till temat närhet som han utforskar; närhet och distans inom mänskliga relationer eller till naturen. Stipendiet på 10 000 kronor delas ut för att stödja Rasmus med hans projekt fotoboken Fjärden.”

 • ”Sofie Jonsson är född och uppväxt i Nynäshamns kommun. Hennes intresse för musik ledde henne via Kulturskolan där hon tog lektioner i sång, teater och gitarr vidare till musiklinje på gymnasiet och Kungliga Musikhögskolan. Hon har en masterutbildning i musikproduktion och frilansar som musikproducent och artist under artistnamnet Underbara Ingenting. Sofie arbetar för en jämställd musikbransch genom att anlita kvinnliga musiker vid inspelningar och ha en jämn könsfördelning i bandet under framträdanden. Hon drömmer stort och jobbar hårt. Stipendiet delas ut som bidrag till mixningen av ett kommande EP-släpp.”