Kommunens medarbetare utbildas för att upptäcka bedrägerier

Antalet bedrägerier riktade mot äldre och personer med funktionsvariation ökar. Polisen och Nynäshamns kommun vill därför ta ett krafttag mot detta och utbildar nu medarbetare som arbetar nära brukare enligt en särskild metod. Utbildningen är framtagen av Polisen i samarbete med Brottsofferjouren och pensionärsorganisationer.

På fredagen utbildades medarbetare från Nynäshamns och Haninges kommuner enligt metoden ”Försök inte lura mig”. Utbildningen består av ett paket med handledning, filmer och annat material som ska ge äldre och andra målgrupper ökad kunskap om hur de kan skydda sig mot bedrägerier. Målet med utbildningen är att minska antalet personer som utsätts för bedrägerier och öka människors upplevda trygghet.

– Trenden med att antalet bedrägerier ökar ser tyvärr ut att hålla i sig. Därför är vi glada att vi tillsammans med Polisen nu genomför den här utbildningssatsningen för att rusta vår personal och organisation för att kunna bidra till det förebyggande arbetet på det sätt vi kan, säger Marlen Terrell, socialchef i Nynäshamns kommun.

"Vi måste alla hjälpas åt"

Utbildningssatsningen är en del av kommunens samverkansavtal med Polisen där ett av löftena just handlar om att skydda utsatta brottsoffer öka den upplevda tryggheten i kommunen.

– Vi behöver alla hjälpas åt för att förebygga den här typen av brott. Många äldre och personer med funktionsnedsättning nås inte av Polisens information och kan därför inte själva vidta de åtgärder de behöver för att skydda sig. Kommunens medarbetare som dagligen träffar de här personerna är därför en viktig hjälp för oss att sprida en ökad medvetenhet och kunskap om bedrägerier, men också för att inte skapa oro i onödan, säger Ylva Thomasson, kommunpolis i Nynäshamn.

"Vi behöver öka medvetenheten"

Jenny Sahlin, äldre- och funktionshinderlots, var en av de deltagare som var med vid fredagens utbildningstillfälle. Hon tyckte att utbildningen var informativ och givande samt en bra förberedelse inför den 1 juli då en ny lag som förstärker kommunernas ansvar att arbeta brottsförebyggande träder ikraft.

– Vi behöver öka medvetenheten och kunskapen om bedrägerier och brott mot äldre och andra utsatta personer, både internt och till våra medborgare. Det känns fint att kunna säga att vi redan är på gång och har en bra samverkan med bland annat lokalpolis och Haninge kommun. Nu behöver vi arbeta med att lyfta frågan, sprida information internt och se över hur vi kan utveckla arbetet framåt, säger hon.