Kvinna som står och två män och en kvinna som sitter i varsina fåtöljer.

Samverkan i stort och företagens roll för ökad trygghet och minskad brottslighet

Allas insatser mot brott och otrygghet är en vinst, för enskilda människan, näringslivet och samhället i stort. Genom att samverka och agera gemensamt kan vi få resultat som leder till långsiktig förändring och ökad trygghet. Detta var ämnet när kommunens företagare, politiker och intressenter samlades för paneldiskussion och föredrag i Folkets hus den 16 juni.

Ett undersökning från 2022 visar att vartannat företag med anställda blivit utsatt för brott under de senaste fem åren. Det kostar företagen och samhället enorma summor. Av de företagare som utsatts för brott överväger 17 procent att lägga ner sin verksamhet till följd av brottsligheten.

Men det handlar om så mycket mer än bara siffror. Det behövs åtgärder för att få till en förändring och sambanden är komplexa. Ett nyckelord är samverkan och det finns många goda exempel som visar att det är vägen till lyckosamma resultat. Men för att samverkan ska fungera behövs styrning, struktur och samsyn och just det var fokus på Företagarpanelen i Folkets hus den 16 juni.

Samarbeten för ökad trygghet

Ett av ämnena som presenterades av kommunens säkerhetsansvarige, Milan Vladusic och lokalpolis Ylva Thomasson gällde samarbetet med samhällsaktörer som lokalpolis, räddningstjänst och tullverksamhet. De talade också om olika förebyggande åtgärder som kommun, polis och medborgre gör tillsammans. Man diskuterade även den nya lagen som gäller från och med 1 juli och vad den innebär för kommunens arbete.

Den nya lagen träder i kraft 1 juli 2023 och reglerar kommunernas ansvar för det brottsförebyggande arbetet. Kommunerna ska ta fram en lägesbild över brottsligheten och utifrån denna besluta om en åtgärdsplan. Kommunerna ska också ta visst ansvar för samordningen av det lokala brottsförebyggande arbetet och inrätta en samordningsfunktion.

Platssamverkan, men hur?

En viktig förutsättning för att skapa trygghet och förebygga brott är harmoni runt platsen där vi bor och verkar. Platssamverkan handlar om att olika aktörer jobbar praktiskt tillsammans med trygghetsskapande, brottsförebyggande och trivselskapande åtgärder runt en speciell plats.

Emelie Eriksson från Urban Utveckling, berättade om vikten av det förebyggande arbetet och att samverkan görs i flera led, utöver den mellan kommun och polis. ”Fler aktörer har en viktig roll att spela”. Särskilt lyftes vikten av samarbete mellan företagen, att med vilja och tydlig ansvarsfördelning kan näringslivet bli en aktiv och självklar samarbetspartner.

Är BID-modellen en lösning för Nynäshamn?

Platssamverkan handlar som sagt om insatser där ett antal aktörer går samman för att stärka attraktiviteten så att människor ska vilja bo, leva, umgås och arbeta, men hur kan vi få det att hända? En modell för detta, som fått stort genomslag både i Sverige och utomlands, är BID som står för Business Improvement District.

BID-modellen innebär i stort att fler olika aktörer, som kommun, polis, fastighetsägare, riksorganisation och experter med flera samarbetar i en gemensam organisationsstruktur. Här kan även ett bredare näringsliv vara en viktig medlem.

Ett aktuellt initiativ

Under träffen blev det också tydligt att vi behöver värna dialog och samarbete med våra ungdomar. Ett aktuellt initiativ är de sommarjobbande ungdomarna, som i år har uppdraget som områdesfixare.

Att vara områdesfixare går ut på att skapa ett tryggare och trivsammare område för alla som bor och rör sig där. Arbetsuppgifterna kan vara att rensa rabatter och gräsmattor, måla, snickra, planera och hålla i aktiviteter för barn och ungdomar med mera. Cirka 20 procent av arbetstiden kommer ungdomarna också att arbeta med problemlösning utifrån säkerhets- och trygghetsfrågor. Förslag och idéer på möjliga lösningar presenteras sedan av ungdomarna under en avslutningspitch.

Viktigaste frågan – hur får man det att hända?

Men hur tar vi nästa steg? Mycket görs redan idag och mer skulle säkert göras med möjligheten att få rätt förutsättningar. Det behövs som sagt styrning, struktur och samsyn. Dagens möte och paneldiskussioner var en bra början – vi gör det tillsammans.