Nynäshamn redo när brottsförebyggande lag träder ikraft

Den 1 juli börjar en ny lag om kommuners brottsförebyggande arbete att gälla. Nynäshamns kommun följer och till stor del redan arbetar utifrån lagen.

– Lagen förtydligar kommunens roll i det brottsförebyggande arbetet, säger Milan Vladusic, säkerhetschef.

Lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete, SFS 2023:196, ställer krav på hur kommunernas uppdrag, organisation och former för samverkan ska se ut i det brottsförebyggande arbetet. Till exempel kräver lagen att kommunerna tar fram lägesbilder, beslutar om åtgärdsplan samt ansvarar för och leder den lokala samordningen av det brottsförebyggande arbetet.

– Vi arbetar sedan flera år tillbaka systematiskt och i samverkan med det brottsförebyggande arbetet. Vi förnyar vår samverkansöverenskommelse vartannat år och har en åtgärdsplan som vi jobbar kontinuerligt med, säger Milan Vladusic.

Den nya lagen ger kommunen bättre förutsättningar att öka effektiviteten i det brottsförebyggande arbetet. Lagen förtydligar också vikten av en fungerande samverkan mellan kommunen, polis och andra aktörer, både internt inom kommunen och med externa parter.

– Vi har en otroligt bra samverkan med både polis, räddningstjänst och många andra aktörer. Exempel på hur det arbetet går till är bland annat våra medborgardialoger, trygghetsvandringar, utsättningsmöten var tredje fredag och den samverkansöverenskommelse som kommunen kommit överens om med Polisen och Södertörns brandförsvarsförbund, säger Milan Vladusic.
Framåt är förhoppningen att fler aktörer ska skriva under på kommunens samverkansöverenskommelse.

– Det skulle ge oss en ännu större och bredare bild av läget i kommunen, säger Milan Vladusic.

För dig som är nyfiken på kommunens brottsförebyggande arbete kan läsa mer om det på sidan Brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.

Kontakt

Milan Vladusic

säkerhetschef
08-520 682 65
milan.vladusic@nynashamn.se