28 jun 2023

Lyckade byggen lämnas över till barn och utbildning

Bra samarbete med alla inblandade, i tid och enligt budget. Den nya lågstadiebyggnaden på Gröndalsskolan och nya förskolan Gläntan i Sorunda sticker ut på flera sätt. Nu lämnar Fastighetsavdelningen över de nya skolbyggnaderna till Barn- och utbildningsförvaltningen.

Scrolla ner för att se nya bilder från både förskolan och lågstadiebyggnaden

Lisa Johansson, projektledare på Fastighetsavdelningen, blickar nöjt ut över den nya skolgården på Gröndal och upp på den gröna fasaden. Det är svårt att föreställa sig att för lite mer än ett år sedan var här bara en grusplan. Nu står en helt ny skolbyggnad med tillhörande skolgård här.

– Allt har flutit på förhållandevis smidigt genom hela byggtiden. Det har varit ett väldigt roligt projekt att arbeta med. Alla som varit inblandade har verkligen velat göra sitt yttersta för att det ska bli så bra som möjligt, säger Lisa Johansson.

Vid besöket för den här artikeln är byggstaketen runt byggnaden och skolgården ännu kvar. Under byggtiden har en stor del av skolgården behövt tas i anspråk. Det har varit nödvändigt för att skolan skulle kunna byggas, förklarar hon.

– Jag förstår verkligen att många har haft synpunkter på det. Men samtidigt vill jag verkligen lyfta att samarbetet med Gröndalsskolans personal och elever har varit bra. Såklart att det har funnits viss frustration ibland. Men jag upplever att det har funnits en förståelse och respekt gentemot varandra och nu snart får de ju en jättefin skolgård att leka på.

Involverat barnen

I en annan del av kommunen avslutas inom kort ett annat stort byggprojekt, nämligen Gläntans förskola i Sorunda, som började byggas ungefär samtidigt som lågstadiebyggnaden. Michel Virdeby, projektledare på Fastighetsavdelningen, berättar att även det här projektet har kantats av en stor optimism och positiv anda för alla inblandade.

– Vi har haft en väldigt bra dialog med rektor och pedagogista i det här projektet. De har verkligen engagerat sig och vävt in bygget i barnens undervisning. Det är verkligen roligt att det varit ett så stort engagemang, säger Michel Virdeby.

Gläntans förskola är en så kallad konceptförskola som byggts enligt ett särskilt koncept, vilket både är tids- och kostnadseffektivt. Det här är den andra konceptförskolan som byggs i kommunen, den första var Cykelskogens förskola.

– Därför har byggprocessen varit lite annorlunda i det här projektet jämfört lågstadiebyggnaden eftersom vi också har erfarenhet från bygget av Cykelskogens förskola. Vi har skruvat på några saker som vi såg kunde göras bättre men annars är Gläntan och Cykelskogen i stort sett likadana, säger Michel Virdeby.

Genom hela byggprocessen har allt flutit på och tidvis har projektet till och med legat två månader före tidplanen och även hållit budgeten, fortsätter han.

– Givet det omvärldsläge vi har med både krig i närområde och stigande priser på grund av det ekonomiska läget är det verkligen en styrka att vi både håller tidplan och budget.

Lämnats över till Barn- och utbildningsförvaltningen

Lisa Johansson flikar in att budgeten även hållits för bygget av lågstadiebyggnaden i Gröndalsskolan.

– Vi har till och med kunnat använda en del pengar till att köpa in utrustning som inte var planerat från början. Jag skulle säga att vi har fått väldigt mycket skola för pengarna.

Nu har de båda byggnaderna slutbesiktigats och lämnats över till Barn- och utbildningsförvaltningen som ska se till att alla möbler och inredning kommer på plats innan förskola och skola är redo att ta emot alla barn och elever.

– Det är lite vemodigt att lämna ifrån sig ett så roligt och bra projekt som man lagt ner så mycket tid på det senaste året. Samtidigt som det såklart också är väldigt roligt att barn och elever nu får en ny och fin förskola och skola som de verkligen längtat efter, säger Lisa Johansson.

Invigning av de två byggnaderna blir det under sensommaren.

Bilder från förskola och lågstadiebyggnad

Här nedanför kan du se några bilder från Gläntans förskola och lågstadiebyggnaden vid Gröndalsskolan.

Bilder från Gröndalsskolan

En grön träbyggnad med träd framför.

Så här ser huvudingången ut till den nya lågstadiebyggnaden.

Sandlåda och gungor på en skolgård.

Delar av den nya skolgården på Gröndalsskolan.

En grön konstgräsmatta på en skolgård.

Den nya multisportarenan på Gröndalsskolans skolgård.

Bilder från Gläntans förskola

En grå tegelbyggnad med gröna omgivningar.

Så här ser Gläntans förskola ut utifrån.

Ett tomt klassrum.

Så här ser ett av rummen ut på den nya förskolan.

En grå tegelbyggnad med gröna omgivningar.

Här ska det bli ett så kallat utesov för barnen på förskolan.