Om säkerhetsläget

Terrorhotnivån i Sverige har höjts från 3 till 4 på en femgradig skala. Det meddelade Säkerhetspolisen på torsdagen. Kommunens verksamheter är öppna som vanligt och vi följer utvecklingen.

Att terrorhotnivån i Sverige har höjts innebär att bedömningen är att det finns ett högt hot för terror. Men Säkerhetspolisen betonar att höjningen som nu har skett inte beror på något nytt, konkret, hot mot Sverige. Bedömningen baseras på den senaste händelseutvecklingen som pågått under längre tid i Sverige och utomlands.

Säkerhetspolisen och Polisens uppmaning är att vi ska:

  • leva livet som vanligt
  • vara vaksamma
  • rapportera in eventuella avvikelser
  • hålla oss uppdaterade och följa tillförlitliga källor
  • inte sprida vidare information som vi inte vet stämmer
  • vara extra vaksamma mot desinformation och ryktesspridning

Verksamheter fortätter som vanligt

Att terrorhotsnivån höjs innebär i nuläget inga förändringar för kommunens verksamheter. Våra verkamheter är öppna som vanligt. Kommunen följer händelseutvecklingen om säkerhetsläget noga. En viktig del i vår beredskap handlar om att samverka och öva med andra aktörer. Kommunen är av den anledningen sedan lång tid tillbaka en del av Samverkan Stockholmsregionen (SSR) där 37 aktörer i Stockholms län deltar för att utbyta information och samarbeta vid olika samhällstörningar. Vår funktion tjänsteperson i beredskap (TiB) finns tillgänglig dygnet runt, året runt för att snabbt kunna agera om det skulle hända något i eller i närheten av Nynäshamns kommun. Du kan läsa mer om kommunens krisberedskap här på intranätet.

Stöd till dig som är orolig

Det är inte ovanligt att känna oro inför omvärldsläget. Det är viktigt att du inte är ensam med din oro. På Krisinformation.se kan du ta del av stöd och råd.