27 sep 2023

Dubbla utredningsuppdrag för barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsnämnden beslutade på onsdagens sammanträde att ge förvaltningen två uppdrag utifrån olika ordförandeförslag.

Det är alltså Mikael Persson, ordförande för barn- och utbildningsnämnden, som har väckt två förslag som nämnden nu fattat beslut om:

  • Förvaltningen får i uppdrag att se över formerna för det fria skolvalet till grundskolan, med syfte att stärka elevers och vårdnadshavares inflytande över elevers skolplacering. Ordförandes grundtanke är att vända på hur skolvalet i Nynäshamns kommun går till, så att vårdnadshavare får välja skola för sitt barn innan placering sker. I nuläget får vårdnadshavare till barn som ska göra skolval en grundplacering först och kan därefter begära annan skola, om så önskas.
  • Det andra uppdraget förvaltningen får är att utreda skolstruktur och skollokaler i Nynäshamns tätort. Detta utifrån såväl en kvalitetsaspekt som att det idag finns överkapacitet av platser i årskurs F-6 i Nynäshamns tätort. Den kommande etableringen av en fristående skola i Källberga talar för att elevtalen kan minska ytterligare något de närmaste åren. Det finns också ett behov av att hitta en långsiktig lösning för årskurs 7-9, som tillfälligt delvis är lokaliserad till Utsikten.

Barn- och utbildningsförvaltningen får nu utreda båda dessa ärenden. Om det kan bli aktuellt med förändringar redan inför nästa läsår är för tidigt att säga nu.