09 nov 2023
LjusmanifestationFörstora bilden

Dags för förskolornas årliga manifestation

Denna artikel gäller 2023 års manifestation:

Nu är det dags för förskolornas och bibliotekets stora höstsatsning för att uppmärksamma FN:s barnkonvention, inklusive den populära årliga ljusmanifestationen.

– Ja, tanken är som vanligt att alla förskolebarn ska vara representerade med varsin lykta på Stadshusplatsen. I år blir ljusmanifestationen också på rätt dag, 20 november som är Barnkonventionens dag, säger Karin Tuorda som är utvecklingsstrateg för kommunens förskoleverksamhet.

Mycket mer än lykttändningen

Men lykttändningen är bara slutet på en innehållsrik vecka för att sätta fokus på barnens röster i samhället. Titeln på satsningen är 1000 nyanser av barns röster och veckan inleds med ett antal pop up-workshoptillfällen där det kommungemensamma temat ”Så här har jag aldrig tänkt förut – innovativa tankar för en hållbar utveckling” lyfts fram, liksom ”Barn som subjekt och samhällsmedborgare”.

Dessa workshoppar där alla hälsas välkomna hålls så här:

  • Tisdag 14 november 9.00-11.00 Estö IP och Sorunda (Loppkullestigen 6).
  • Onsdag 15 november 9.00-15.00 Ösmo centrum.
  • Torsdag 16 november 9.00-15.00 Stadsparken, Nynäshamn.

Allt avslutas sedan med den stora ljusmanifestationen på Stadshusplatsen (Banantorget) i Nynäshamn måndag 20 november klockan 16.00-19.00.

Kolla även in biblioteket

Även Nynäshamns bibliotek kommer i samarbete med förskolorna att ha en rad aktiviteter kopplade till barnkonventionen och ljusmanifestationen.

Redan från måndag 13 november kommer det i biblioteket att finnas en skärmutställning med barnens dokumentation av terminens arbete med det kommungemensamma temat ”Så här har jag aldrig tänkt förut – innovativa tankar för en hållbar utveckling”. Även temat ”Barn som subjekt och samhällsmedborgare” lyfts fram i utställningen.

Under ljusmanifestationen måndag 20 november satsar biblioteket lite extra och bjuder då in alla barn, anhöriga och andra att förstås titta på skärmutställningen med barnens dokumentation. Men alla barn som kommer till biblioteket då erbjuds också en liten gåva som hämtas i lånedisken.

Det kommer också att finnas personal på plats för att prata om böcker, pyssla och måla.

Det blir också en specialskyltning av böcker om barnkonventionen och ett extra fokus på så kallade ”silent books”, det vill säga ordlösa böcker – där barn och föräldrar själva får hitta på berättelser med hjälp av bilder.