04 dec 2023

Positiva resultat i årets brukarundersökning

I årets brukarenkät från Socialstyrelsen har kommunens särskilda boenden för äldre stärkt sig på flera områden. Ett av de boenden som gjort störst förflyttning är Tallåsens särskilda boende.

I Socialstyrelsens brukarundersökning får de som bor på kommunens särskilda boenden svara på frågor utifrån ett antal områden så som boendemiljö, mat, aktiviteter och medarbetarnas bemötande och tillgänglighet.

På en kommunövergripande nivå har kommunen stärkt sig inom flera områden, bland annat på frågan hur nöjda brukarna är sammantaget med sitt äldreboende. 78 % av de som svarat på undersökningen svarar att de är mycket nöjda eller ganska nöjda vilket kan jämföras 70 % i förra årets undersökning. Årets resultat ligger i linje med riks- och länssnittet.

– Det är glädjande att ta del av resultaten i brukarundersökningen. Resultaten i undersökningen är ett fint kvitto på att medarbetarna verkligen gör sitt yttersta för att brukarna ska trivas på våra särskilda boenden, säger Christina Sönnergren, ordförande i socialnämnden.

Relationsbyggande arbete

Ett av de boenden som gjort störst förflyttningar är Tallåsens särskilda boende där 100 % av brukarna som svarat på undersökningen säger att de blir bemötta på ett bra sätt och att personalen tar hänsyn till deras åsikter och önskemål. Petra Edlund, enhetschef, berättar att de har arbetat hårt med kvalitetsarbetet det senaste året.

– Bland annat har vi regelbundna samtal om värdegrund och bemötande. Vi arbetar också relationsbyggande med både brukare och närstående vilket gör att det blir naturligt att ta upp synpunkter direkt med oss. Det gör att vi snabbt kan åtgärda sådant som inte är tillfredsställande.

Något hon också tror bidrar till resultaten är att det finns en stor trygghet och tillit mellan medarbetare, gruppchefer och enhetschef på arbetsplatsen. Och det avspeglas i kontakten med brukare och närstående.

– Vi skulle kunna arbeta hur mycket som helst med att höja vår kvalitet. Men har inte verksamheten en grund där man som brukare, närstående eller medarbetare känner sig trygg och sedd har det väldigt lite betydelse för resultatet.

Om Brukarundersökningen

Brukarundersökningen skickas regelbundet ut av Socialstyrelsen för att undersöka hur de äldre på landets särskilda boenden uppfattar omsorgen där de bor. Resultaten används sedan bland annat av kommunerna i det löpande utvecklingsarbetet av äldreomsorgen.

Kommunövergripande resultat
Nedan presenteras delar från de kommunövergripande resultaten för brukarundersökningen 2023. Resultaten är en sammanvägd bedömning av svaren Socialstyrelsen fått in från Rosengårdens, Tallåsens och Sunnerbos särskilda boende.

Boendemiljö:
64 % svarar att de trivs med sitt rum eller lägenhet.

Mat och måltidsmiljö:
77 % säger att maten brukar smaka mycket bra eller ganska bra.

Aktiviteter och möjlighet att komma utomhus:
66 % säger att möjligheterna att komma utomhus är mycket bra eller ganska bra.

Bemötande och inflytande:
81 % säger att medarbetarna alltid eller oftast tar hänsyn till deras åsikter och önskemål om hur hjälpen ska utföras.

93 % säger att de blir bemötta på ett bra sätt av medarbetarna.

Tillgänglighet:
82 % säger att det är mycket lätt eller ganska lätt att få kontakt med medarbetarna på boendet.

Hjälpen sammantaget:
78 % svarar att de är mycket nöjda eller ganska nöjda med den sammantagna upplevelsen av boendet de bor på.

Källa: Socialstyrelsen