07 dec 2023

Ny VA-taxa från 1 januari 2024

Den 9 november 2023 beslutade kommunfullmäktige om en ny VA-taxa. I den nya taxan, som börjar gälla den 1 januari 2024, höjs avgiften med 9 procent.

Anledningen till den nya VA-taxan är den ökade investeringstakten. Befintliga VA-anläggningar och ledningsnät är i behov av upprustning och behöver anpassas till en växande kommun och ökade krav.

Just nu pågår en utbyggnad av reningsverket i Nynäshamn, ledningsrenoveringen har tagit fart och en utbyggnad av kommunalt VA pågår. Även faktorer som högre inflation och högre räntor påverkar VA-verksamhetens ekonomi i stor grad.

För att finansiera VA-verksamheten kommer det därför krävas en årlig höjning av VA-taxan under en lång tid framöver.

Ny VA-taxa från 1 januari 2024

För 2024 har både den rörliga delen och den fasta delen av brukningsavgiften i VA-taxan höjts med cirka 9 procent. För en familj på fyra personer som förbrukar 150 kubikmeter vatten per år innebär ökningen 248 kronor per kvartal.

Anläggningsavgiften, som är en engångsavgift för att ansluta till VA-ledningsnätet, påverkas inte.

Kostnad för vatten och avlopp

Skriv tabellbeskrivning här

Brukningsavgift

2024

2023

Grundavgift

3369 kronor /år

3091 kronor/ år

Avgift per bostad/lägenhet

4081 kronor /år

3744 kronor/år

Rörlig avgift per kubikmeter förbrukat vatten

30 kronor/kubikmeter

27,50 kronor/kubikmeter

Fakta VA-taxa

Kommunen är skyldiga att enligt lag leverera dricksvatten och rena avloppsvatten. Det sker till självkostnad utan vinstintresse och betalas genom taxor från de som är anslutna. VA-taxans nivå beräknas årligen utifrån en modell som tar hänsyn till intäkter från befintliga och nya abonnenter, driftskostnader och kostnadsökningar i verksamheten, kapitalkostnader som blir följden av investeringsplanen samt antagen ränteutveckling.

Rätten att ta ut avgifter för VA-verksamheten regleras i Lag om allmänna vattentjänster (SFS2006:412). Taxans avgifter ska finansiera kommunens verksamhet för vatten och avlopp och ska inte över längre tid generera överskott eller underskott.

Kontakt

Kundtjänst vatten och avlopp

08-520 689 90
vakundtjanst@nynashamn.se

Telefontider

måndag-torsdag 9-15
fredag 9-12


Fakturor, flytt, avläsning av mätare. Stopp i avlopp och vattenläckor på kommunens ledningar i gatan.

Vid akuta vattenläckor och avloppsstopp på kommunens ledningar i gatan utanför ordinarie arbetstid