Fullmäktige beslutade om krisledningsnämnd och styrdokument för krisberedskap

På kommunfullmäktiges sammanträde fattades det beslut om dels ett nytt reglemente för krisledningsnämnden, dels att anta ett nytt styrdokument för krisberedskap.

Den nya varianten av krisledningsnämnd tar över det ansvar som tidigare hela kommunstyrelsen har haft gällande att kunna träda i funktion vid extraordinära händelser.

Det betyder inte att nämnden med automatik ska ta över vid extraordinära händelser som olika typer av kriser, men att den möjligheten precis som tidigare finns när ordinarie verksamhet och ordinarie beslutsstrukturer inte räcker till.

Antalet ledamöter i den nya nämnden kommer att vara fem ordinarie och fem ersättare, vilket bedöms vara en fördel när det gäller att snabbt komma igång med krisarbete – till skillnad mot kommunstyrelsen som har elva ordinarie ledamöter och elva ersättare.

Val av ledamöter till krisledningsnämnd kommer att ske senare.

Nytt styrdokument

Det beslutades alltså också att anta ett nytt styrdokument, som beskriver övergripande inriktning och prioritering för kommunens arbete inom krisberedskap och civilt försvar för perioden 2023–2026.

Inriktning och prioritering bygger på den kommunövergripande risk- och sårbarhetsanalys (RSA) som gjordes under våren 2023.