Vill du göra en insats för demokratin?

Den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. För att kunna genomföra valet söker vi just nu efter röstmottagare.

Som röstmottagare är din uppgift att se till att valet kan genomföras på ett tillgängligt, tryggt och rättssäkert sätt. För att kunna genomföra valet behöver vi vara många som hjälper till. Vi räknar med att rekrytera cirka 220 röstmottagare och önskar en blandning i ålder, kön och bakgrund. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet utan får all utbildning och stöd du behöver för att kunna utföra uppdraget.

Både till förtidsröstning och på valdagen

Vi söker både efter dig som kan arbeta under förtidsröstningen mellan den 22 maj och 9 juni och dig som kan tjänstgöra på själva valdagen. Du får arvode för de timmar du arbetar.
För att passa som röstmottagare tänker vi att du:

  • har fyllt minst 18 år senast första dagen för tjänstgöring.
  • är serviceinriktad och noggrann
  • inte kandiderar för något politiskt parti till EU-valet eller har förtroendeuppdrag i kommun, region eller riksdag

Beskrivning av uppdrag och ersättning

Vi rekryterar både röstmottagare, ordförande och vice ordförande till våra vallokaler, samt röstmottagare till förtidsröstningen.

Uppdragsbeskrivning förtidsröstning

Som röstmottagare i förtidsröstningen ansvarar du för att upprätthålla god ordning i röstningslokalen och ta emot röster. När röstningslokalen har stängt ansvarar röstmottagaren för att sammanställa inkomna röster.

Arvode
Röstmottagare: 300 kronor i timmen samt 500 kronor för obligatorisk utbildning.

Arbetstider
Röstningslokalerna har öppet från 22 maj till och med 9 juni både vardagar och helger och finns över hela kommunen. Öppettiderna är ännu inte beslutade men kan variera mellan klockan 08.00 och 21.00. Röstmottagare får i god tid ett schema för när de ska tjänsgöra under perioden.

Uppdragsbeskrivning vallokal

Som röstmottagare, ordförande och vice ordförande ansvarar du för att upprätthålla god ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i röstlängden samt efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna.

Ordförande och vice ordförande har övergripande ansvar att leda och fördela arbetet i vallokalen.

Arvode
Röstmottagare på valdagen: 2 400 kronor
Ordförande: 4 000 kronor
Vice ordförande: 3 400 kronor.
I arvodet ingår den obligatoriska utbildningen.

Arbetstider
På valdagen den 9 juni arbetar du från klockan 07.30 på morgonen till dess att vallokalerna stänger på kvällen och rösterna är räknade, vilket kan bli sent. Under dagen kommer du att ha planerade pauser och matrast.

Dagen före valet, den 8 juni, kommer du att hjälpa till med att iordningställa vallokalen.