Gröndalsskolan uppgraderas – blir centralortens samlade högstadieskola

Mot bakgrund av ett minskat platsbehov i grundskolan har en ändrad skolstruktur utretts, med syfte att lägga mer pengar på undervisning och mindre på lokaler. Förslaget som nu lämnas till barn- och utbildningsnämnden går ut på att all högstadieundervisning i Nynäshamns tätort ska bedrivas på Gröndalsskolan. Vanstaskolan i Ösmo påverkas inte.

– Målet är att utveckla undervisningen så att våra barn och ungdomar får riktigt bra förutsättningar till vidareutbildning och arbete. Genom ett större elevunderlag på Gröndalsskolan skapar vi förutsättningar för satsningar på undervisning och stödfunktion för elevers lärande och utveckling, samtidigt som lokalerna används mer effektivt, säger Mikael Persson (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Samlar kompetenser

Ett större elevunderlag ger möjlighet att samla nödvändiga yrkeskompetenser kring elevers lärande och välmående. Med fler lärare på Gröndalsskolan kan lärartjänsterna bli mer renodlade ämneslärartjänster, vilket gör det lättare att rekrytera och att fördjupa kompetensen inom ämnesområdet.

En större lärargrupp på samma skola kan också driva det kollegiala lärandet – både på Gröndalsskolan och i kontakt med kommunens andra skolor.

– Förslaget till ny skolstruktur innebär att Gröndalsskolans årskurs 7-9 utökas med de skolplatser som idag finns i Utsiktens lokaler och att utsiktens lokaler inte längre hyrs in efter år 2026, när hyreskontraktet går ut. Viaskolans F-6-klasser blir fortsatt två- till tre-parallelliga. Uppgraderingen av Gröndalsskolan innebär också att vi målar om, bygger fler grupprum och ser över kapaciteten i specialsalar och matsalen. Att skolan uppgraderas ska framför allt märkas på undervisningen, men också synas när man rör sig i lokalerna, säger Mikael Persson.

I två steg

Genomförandet sker enligt förslaget i två steg. Från och med läsåret 2024/2025 börjar blivande elever i årskurs 7 direkt på Gröndalsskolan medan elever i årskurs 8 och 9 går kvar på Viaskolan Utsikten.

Till läsåret 2025/2026 koncentreras all högstadieundervisning i Nynäshamns tätort till Gröndalsskolan, som då ska vara fullt ut anpassad för fler elever och personal. Det innebär att de som idag går i årskurs 7 i Viaskolan, på Utsikten, kommer att gå på Gröndalsskolan i årskurs 9.

Förslaget tas upp för beslut på barn- och utbildningsnämndens sammanträde 31 januari.