Kvinna framför anslagstavla.Förstora bilden

Eva Ahl framför välfylld anslagstavla som visar på Svandammsskolans imponerande hållbarhetsarbete.

Eva Ahl stipendierad och Svandammsskolan nominerad till nytt hållbarhetspris

Två år i rad har Svandammsskolan blivit utsedd till årets hållbara grundskola i Sverige. En fantastisk prestation där ett gediget Grön Flagg-arbete av elever och personal ligger bakom. Men nu är det hög tid att lyfta fram den verkliga eldsjälen i detta gedigna arbete: Läraren Eva Ahl!

Hon har nu mycket rättmätigt utsetts till en av tio mottagare av förlaget Natur och Kulturs nya resestipendium på vardera 50 000 kronor.

– Jag är så glad att få det här stipendiet och ska använda det för att tillsammans med kollegan Johanna Holm besöka en skola i Sentjur, Slovenien, som ett återbesök efter att de varit här och studerat vårt Grön Flagg-arbete, säger Eva Ahl.

I Slovenien ska de delta i den skolans verksamhet, få presentera sitt eget dubbelt prisbelönta hållbarhetsarbete, få inspiration samt skapa globala samhörighetsband och därigenom fördjupa skolans hållbarhetsarbete.

Nominering också

Men detta är inte allt, för nu har Svandammsskolan i dagarna också nominerats som en av 63 möjliga mottagare av tidningen Miljö och Utvecklings pris till Bästa hållbarhetsprestation 2023.

– Ja, det också. Så hedrande för oss, säger Eva Ahl.

Motiveringen här är: ”Svandammsskolan i Nynäshamn låter eleverna driva skolans hållbarhetsarbete, med allt från planteringstävlingar och bokbytardagar till beteendeförändringar och politikersamtal. För sitt arbete har skolan två år i rad vunnit Sveriges mest hållbara grundskola, som stiftelsen Håll Sverige Rent delar ut.”

Här kan ni läsa mer om det och ha chans att rösta på Svandammsskolan (eller någon annan nominerad).