Kille mäter en bräda vid en såg

Hugo Lundin, elev på Nynäshamns gymnasium som går Bygg- och anläggningsprogrammet.

Du ger och du får – så hittar framtidens medarbetare dig

Var befinner sig företagens framtida medarbetare idag? Många av dem sitter troligen i ett klassrum på någon av våra grundskolor, Nynäshamns gymnasium, Campus Nynäshamn eller hos Ung i Nynäs. En nära samverkan mellan bransch, företag och utbildning är avgörande för en välfungerande arbetsmarknad. På Mötesplats Nynäshamn möjliggörs samtal mellan företag och ungdomar från grundskolan och gymnasiet.

Mötesplats Nynäshamn är ett initiativ där det lokala näringslivet möter elever och lärare. Utan tvekan är ungdomarna en strategiskt mycket viktig målgrupp, inte minst när det handlar om företagens framtid och behov av kompetens. Elevernas kontakter med arbetslivet utvecklar deras tankar om yrke och framtid. Det i sin tur kan hjälpa dem att göra mer välgrundade studie- och yrkesval. Måndag den 5 februari står Nynäshamns Gymnasium som värdar för eventet och välkomnar företag och besökare till en värdefull förmiddag.

– Vi vet att ungdomarna har många frågor inför val av yrke och studier. Och hur ska företagen kunna framtidsäkra rätt kompetens om de inte vet var den finns? Därför har vi satt upp Mötesplats Nynäshamn, ett forum där företag och elever träffas för att knyta kontakter. Här sker viktiga möten och dialoger som garanterat sätter avtryck både nu och i framtiden, menar Anneli Sahlin skolchef och rektor för Nynäshamns gymnasium och Campus Nynäshamn.

Praktikplatsen betyder allt - nästan

En nära samverkan mellan bransch, företag och utbildning när det gäller olika former av praktik kan också vara helt avgörande. I Nynäshamns kommun har vi till exempel yrkesutbildningar på Nynäshamns gymnasium och Campus Nynäshamn. Så här säger Hugo Lundin som nu går sitt andra år på Bygg- och anläggningsprogrammet på Nynäshamns gymnasium:

– Vi har mycket praktik och det tycker jag är bra och verkligen utvecklande. Det är roligt att vara ute och röra på sig och prata med arbetskompisar. Det är här man lär sig hur allt fungerar. Det ger referenspunkter mellan bygge och bok när man fått se hur det går till. Den här terminen gör vi praktik tre dagar i veckan och är på skolan två dagar.

Att Hugo verkligen uppskattar sin praktik kan man förstå när han berättar om den tidiga resan till sin praktik som den här gången är i Sickla.

- Ibland får jag skjuts av pappa annars åker jag buss och pendel. Jag försöker vara på bygget ungefär till sex-tiden på morgonen, det ok och det är uthärdligt.