Kvinna som ler

Nynäshamns nya näringslivs- och etableringschef

Nu är det klart och vi kan välkomna vår nya näringslivs- och etableringschef Mia Järliden till Nynäshamns kommun. Hon tillträder tjänsten 25 mars. Vem är hon då? Allt tyder på att vi kan förvänta oss många engagerande samarbeten, ett sjutusan till driv och alltid med resultaten i sikte.

Mia Järliden har stor erfarenhet av näringslivsfrågor och erfarenhet av att själv varit en egenföretagare. Närmast kommer hon från uppdraget som näringslivschef i en mindre kommun som i många aspekter liknar Nynäshamn. Dessförinnan var hon på Handelskammaren Mälardalen under flera år.

Hennes uppdrag blir att stötta och underlätta för kommunens företagare. Främja ett gott entreprenörskap och arbeta aktivt med att bygga och upprätthålla relationer med de företag och företagsorganisationer som bidrar till att stärka kommunens näringsliv och kompetensförsörjning. En viktig del är att skapa intresse, möjliggöra utveckling och positionera kommunen som en attraktiv plats att besöka, etablera sig och verka på.

Vi är nyfikna – vem är hon?

Mia beskriver om sig själv att hon ofta är ”spindeln i nätet” har många års erfarenhet att koordinera olika projekt och bygga nätverk. Också att hon är prestigelös, engagerad och framförallt drivs av att åstadkomma resultat. Vi passar på att ställa några frågor:

Vad är det som mest engagerar dig att jobba med näringslivsfrågor?
– Det bottnar i mitt samhällsintresse och där näringslivsfrågor är en bärande kraft för vår utveckling.

Vad ser du för utmaningar med att utveckla och stötta näringslivet i Nynäshamn?

– En av utmaningarna är att ganska snabbt hitta vår plats i det nationella arbetet för att möta upp framtida etableringar. Sen är jag ödmjuk och vill få bättre kunskap i till exempel rankningar och möta näringslivet för att på bästa sätt tillsammans arbeta framåt. Det ska bli spännande och jag ser fram emot att träffa näringslivet ute på företagen och i olika nätverk.

Vad är din tanke om vad du främst kommer att bidra med?
– Jag tänker att jag kommer bidra med kunskap och strategiskt arbete inom näringslivsfrågor. Men framför allt ser jag fram emot ett inkluderade och transparant arbete tillsammans med näringslivet och att göra verkstad ihop.

En kraft med fokus på resultat och stor entusiasmen

Vi frågar Petra Kålbäck, chef för Näringslivs- och arbetsmarknadsförvaltningen, om tankarna kring rekryteringen av Mia:

– Det är helt klart att vi får en erfaren, kreativ och resultatinriktad kraft till oss. Vi är så nöjda och ser verkligen fram mot att tillsammans med Mia och näringslivsavdelningen anta våra utmaningar och att utveckla, stötta och förbättra företagsklimatet i vår kommun. Men självklart också att jobba vidare med våra befintliga projekt där vi redan nu är på god väg och ser goda resultat. Vi ser med förväntan fram emot hennes start i Nynäshamns kommun.