16 feb 2024

Fullmäktige beslutade om nya riktlinjer för föreningsbidrag

Kommunfullmäktige har nu fattat beslut om att anta nya riktlinjer för stöd till kultur- och fritidsverksamheten i kommunen.

De nya riktlinjerna börjar gälla 19 februari och innebär att strukturen för föreningsbidrag förenklas, förtydligas samt blir mer likvärdig. Med de nya riktlinjerna har flera av de bidrag som kultur- och fritidsföreningar kan ansöka om slagits samman, fått nya namn eller tagits bort.

Ett bidrag som tagits bort är ”Stöd till allmän samlingslokal”, vilket föreningar som äger eller hyr allmänna samlingslokaler har kunnat ansöka om. Nu ska bidrag för lokalhyra i stället gå direkt till föreningarna och till faktiskt nyttjande av lokaler.

– Det här garanterar ett mer jämlikt och rättvist föreningsstöd, något som varit efterfrågat från föreningar. Vi vill ge stöd till aktivitet och att kommunens resurser verkligen går till de som är aktiva i föreningar, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Jimmy Norell.

Nämnd fördelar bidrag

Kultur- och fritidsnämnden har från 1 januari också rätt att besluta om vilka bidragstyper som ska finnas samt om riktlinjer för stöd till kultur- och fritidsverksamhet. Utifrån den ram med anslag som fullmäktige beviljar fördelar sedan kultur- och fritidsnämnden bidrag enligt fastställda riktlinjer.

Även socialnämndens riktlinje för ekonomiskt verksamhetsstöd träder i kraft i och med fullmäktiges beslut

Mer information och ansökan till föreningsbidrag.