16 feb 2024
Kv

Populariteten för Nynäshamns Gymnasium ökar

Närmare 100 elever söker till Nynäshamns Gymnasium i sitt förstahandsval - det är en ökning med mer än 20 procent. När den första ansökningsperioden till gymnasiet nu har stängt kan det konstateras att intresset för att studera vid Nynäshamns Gymnasium ökar rejält.

Ökningen av unga som väljer Nynäshamns Gymnasium är stor. 91 elever har gymnasiet som sitt förstahandsval, en ökning av förstahandssökande med mer än 20 procent att jämföra med förra året. Antalet elever som börjar på Nynäshamns Gymnasium efter sommaren blir större än på flera år.

Men intresset är större än så

Intresset för Nynäshamns Gymnasium stannar inte där. Ytterligare 75 elever har visserligen sökt ett annat gymnasium i första hand, men angivit Nynäshamns Gymnasium som sitt andrahandsval.

– Vi kan konstatera att det dessutom brukar vara fler som intresserar sig för Nynäshamns Gymnasium under vårens andra period i gymnasievalet, säger förvaltningschef Petra Kålbäck. Förra året började mer än 100 elever på Nynäshamns Gymnasium. Det var då 25 elever fler än de som sökt på förstahandsvalet. Vi ser fram mot och hoppas att det händer även i år. Vi är förberedda och kan välkomna fler ungdomar till flera mycket bra gymnasieprogram.

Det intygas också av Nynäshamns gymnasiums nya rektor Anneli Sahlin som under läsåret arbetat intensivt med skolans utveckling.

– Skolans lärare och andra medarbetare är fantastiskt duktiga och engagerade. Här bedrivs ett proffsigt utvecklingsarbete för att skapa förutsättningar för eleverna att lyckas bättre i sina studier, förklarar Anneli Sahlin. Utöver det pågår ett arbete med att göra gymnasiets gemensamma miljöer till en ännu mer självklar plats för elever att utveckla både sin akademiska och sin sociala kompetens.

Hjärtefråga för politiken

Att utveckla Nynäshamns gymnasiums attraktivitet har varit ett högt prioriterat mål för kommunstyrelsen och för arbetsmarknads- och näringslivsnämnden, som har ansvar för kommunens gymnasieutbildning. Bland annat har man beslutat att göra profilämnena entreprenörskap och idrott (fotboll respektive ishockey) tillgängliga för alla gymnasiets elever. Inför hösten inrättas dessutom de nya profilerna Kriminologi, Hållbar utveckling och Marinbiologi.

– Tillsammans med förvaltningen och skolans medarbetare har nämnden fokuserat på att ge förutsättningar att göra Nynäshamns gymnasium mer attraktivt för kommunens unga, berättar nämndens ordförande Antonella Pirrone (kd). Det har bland annat handlat om att utveckla gymnasiets programutbud och ha ett större fokus på elevernas goda kunskapsresultat. Det är verkligen roligt att se hur gymnasiet under ledning av skolans nya rektor Anneli Sahlin tar stora steg i rätt riktning.

Stort elevfokus gör verklig skillnad

Något som inte går att ta miste på är stoltheten och tilliten till gymnasiets elever och den viktiga roll de har i gymnasiets utvecklingsresa.

– Absolut vill jag också tydligt lyfta upp den roll som eleverna spelar i kvalitetsutvecklingsarbetet, avslutar Anneli Sahlin. Det är i dialog med våra kloka elever som vi verkligen identifierar hur vi kan bli ännu bättre. Eleverna har under året visat upp att de är Nynäshamns gymnasiums allra bästa ambassadörer.