25 mar 2024
Många människor utanför skola.Förstora bilden

Deltagarna i mötet samlade utanför Vanstaskolan.

Verkligheten kom nära när ukrainare kom på besök

Mitt under ett givande möte idag med en stor ukrainsk delegation på Vanstaskolan i Ösmo kommer beskedet om en rysk missilattack mot huvudstaden Kiev. Ett antal personer rapporteras skadade och barn fick fly från en förskola som träffats av något slags föremål, troligen som en följd av missil mot annat mål.

Det är en verklighet som blir slående för svenska tjänstepersoner som just berättar om hur den svenska skolan och specifikt skolan i Nynäshamns kommun är organiserad.

– Klart att vi blir tagna av vad alla ukrainare tvingas uppleva. Bara att hoppas att vår lilla insats här idag ändå ger någonting till Ukraina och den kommande återuppbyggnaden där, sa Pär Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Många frågor

Och nog var besökarna både tacksamma och oerhört frågvisa. Det är SKR (Sveriges kommuner och regioner) som under en vecka är värd för tiotalet tjänstepersoner/experter med ansvar för skola, finanser och återuppbyggnad av Ukraina. Meningen var att Ukrainas biträdande minister för utbildning och vetenskap skulle ha varit med, men han fick förhinder med att kunna resa ur landet.

Nynäshamn fick värdskapet för att berätta om en medelstor svensk kommuns skolorganisation, som skiljer sig märkbart mot den mer statligt styrda skolan i Ukraina – där nu verksamheten ska reformeras. Detta ledde till måndagens samling i Vanstaskolan, där också en utmärkt skolmåltid intogs.

"Väldigt intressant"

I en samlingssal presenterades upplägget för hur svensk skola fungerar rent organisatoriskt och gästerna ställde alltså mängder av frågor.

– Det här är väldigt intressant och något helt annat än vi är vana vid, sa en ur sällskapet när han fick höra om att skolchef och rektorer arbetar tillsammans.

Att dessutom rektorer på olika skolor samarbetar ledde till ännu mer höjda ögonbryn.

– Vi samarbetar mycket och vill att alla elever ska känna att de har hög kvalitet på utbildningen, oavsett vilken skola de går på, sa Sara Scot som är rektor för skolorna i Sorunda.

Det fortsatte med frågor om budgetupplägg, elever med särskilda behov och mycket mer. Totalt sett en lyckad och givande dag för alla inblandade, men där tankarna ofta gick till de många som drabbats och drabbas av kriget.