14 jun 2023

Beslut fattat om ny strategi för den kommunala hemtjänsten

Uppdatering 29 juni: Socialnämndens beslut är överprövat hos förvaltningsrätten och är inhiberat. Aktuell information finns på webbplatsen om hemtjänsten.

På socialnämnden tidigare idag beslutades om en ny strategi för utveckling för hemtjänsten i kommunal regi. Beslutet innebär att kommunens indelning i geografiska hemtjänstområden ses över, att uppföljningen av alla hemtjänstutförare stärks och att hemtjänsten i kommunal regi minskas och koncentreras till centrala Nynäshamn.

Den 25 maj informerades Nynäshamns kommuns hemtjänsttagare och medarbetare i den kommunala hemtjänsten om ett förslag för en ny strategi och inriktning inom hemtjänsten. Idag, onsdag 14 juni, fattades beslut om att genomföra förändringen. Beslutet baseras på tidigare rapporter, bokslut och tertialrapport samt månadsrapporter från den kommunala hemtjänsten.

– Nu tar vi tag i problemen och ger den kommunala hemtjänsten möjlighet till omstart. Målet är en utvecklad, välfungerande och effektiv kommunal hemtjänst med hög kvalitet för brukarna och medarbetare som trivs på jobbet, säger Christina Sönnergren (M), socialnämndens ordförande.

Översyn av geografiska hemtjänstområden

Nu startar arbetet med att bygga en ny organisation för den nya kommunala hemtjänsten. Närmast påbörjas en översyn av kommunens geografiska hemtjänstområden. En konsekvens av att den kommunala hemtjänsten minskar sitt upptagningsområde blir att personalorganisationen påverkas. Dialogen med medarbetare och fackliga företrädare pågår.

– Antalet äldre kommuninvånare ökar framöver. Det innebär att vi, både på kort och lång sikt, behöver fler kompetenta medarbetare i de flesta av våra omsorgsverksamheter. Personalstyrkan i den kommunala hemtjänsten minskar men det är vårt absoluta mål att ta tillvara på medarbetarnas kompetens inom andra verksamheter, säger Marlen Terrell, socialchef.

Problem längre tid

Bakgrunden till beslutet är att de stora geografiska avstånden i Nynäshamns kommun, med ett begränsat antal brukare, i kombination med nuvarande indelning av hemtjänstområden har gjort det svårt att få hemtjänstinsatserna att bära sig ekonomiskt. Den hemtjänst som idag drivs i egen regi i Nynäshamns kommun har dessutom under många år brottats med hög sjukfrånvaro och stora ekonomiska underskott. Problemen har varit kända en längre tid och flera försök med andra typer av åtgärder har gjorts. De har dock inte varit tillräckliga.
Förändringarna träder i kraft från och med den 1 januari 2024. De brukare med kommunal hemtjänst som bor utanför centrala Nynäshamn kommer att kontaktas av biståndshandläggare under hösten för att göra nytt val av hemtjänstutförare. Protokoll från socialnämndens möte justeras torsdagen 15 juni.

Läs mer om beslutet och vad det innebär.

Kontakt

Christina Sönnergren

ordförande i socialnämnden
kommunalråd
08-520 688 52
christina.sonnergren@nynashamn.se