Illustration etapp 1.

Dags för samråd för ny detaljplan för centrala Ösmo

Nu kan du tycka till om förslag till ny detaljplan för centrala Ösmo. Detaljplanen är den första etappen av utvecklingen av centrala och södra Ösmo där totalt cirka 700-1300 nya bostäder planeras. Samrådet startar nu och pågår fram till den 17 september 2023.

"Strategiskt viktigt område"

– Ösmo är ett strategiskt viktigt område och är en knutpunkt i kommunen. Ösmo fungerar idag som centrum för de norra kommundelarna med service som skola, vårdcentral, simhall, bibliotek och dagligvaruhandel. Kommunen vill genom den här detaljplanen bygga ut Ösmo för att kommunen ska utvecklas ur ett långsiktigt och hållbart perspektiv, säger Amalia Tjärnstig, projektledare.

Känslan: klassisk småstad och trädgårdsstad

Detaljplanen innehåller förslag om nya flerbostadshus och radhus i olika storlekar. Förslaget innebär också nya butikslokaler och lokaler för offentlig service. Ett annat mål med detaljplanen är att sammanföra Ösmos olika delar genom en ny bebyggelsestruktur med lite mer stadsmässig karaktär med känslan av klassisk småstad och trädgårdsstad. Detaljplanen är den första etappen av utvecklingen av centrala och södra Ösmo.

I detaljplanens östra delar föreslås kvarter med cirka 60 meters bredd för att få en småskalig känsla. Den tänkta hustypen här är flerbostadshus på 3-4 våningar, på vissa ställen med inredd vind. Förutom flerbostadshus möjliggör detaljplanen för ett särskilt boende för äldre och en förskola. Flerbostadshusen kan förutom vanliga lägenheter även rymma trygghetsbostäder eller seniorbostäder.

I de västra delarna möjliggör detaljplanen för ytterligare en förskola och bostäder i två våningar, i form av flerbostadshus och radhus. Samtlig bebyggelse placeras längs med gatorna enligt principen trädgårdsstad.

Samrådsmöten i augusti och september

Kommunen bjuder in till två samrådsmöten där vi ställer ut informationsmaterial om planförslaget. Medarbetare från kommunen finns på plats för att svara på frågor om förslaget. Platsen är MOA-salen i centrumhuset i Ösmo centrum.

  • Torsdag 31 augusti 2023 klockan 17-19
  • Tisdag 5 september 2023 klockan 17.30-19.00

Det händer efter samrådet

Efter samrådet kommer kommunen att arbeta vidare med planläggningen och hantera de synpunkter som inkommit under samrådet. Planförslaget ställs sedan ut på nytt för granskning och då finns möjlighet att tycka till om planförslaget igen.

Den preliminära tidplanen för granskning är till sommaren 2024. Tanken är att sedan innan årsskiftet 2024/2025 anta detaljplanen. Det innebär att tidigast möjliga byggstart är under 2025, förutsatt att detaljplanen inte överklagas. Efter antagen detaljplan följer arbete med att projektera, upphandla, söka bygglov innan byggstart av kvartersmark eller allmän plats kan påbörjas.

Illustrationsplan

Fakta om etapp 1

Var: centrala Ösmo
Vad: bostäder i flerbostadshus och radhus, förskolor, ett äldreboende och trygghetsboenden
Byggaktör: Titania med flera.
Möjlig byggstart: tidigast under 2025.

Kontakt

Amalia Tjärnstig

enhetschef mark och exploatering
08-520 689 29
amalia.tjarnstig@nynashamn.se