1
2
3
4
5
6

Guide bygganmälan - eldstad

Ta fram ritningar och andra underlag

Innan du kan skicka in din bygganmälan måste du ta fram de ritningar och andra underlag som ska skickas in tillsammans med anmälan. Ritningarna måste vara fackmannamässigt utförda. Har du inte kunskap att själv utforma ritningarna behöver du anlita en fackman som kan hjälpa dig.

Planritning i skala 1:100

På planritningen ska du rita in eldstadens och skorstenens placering. Alla berörda plan ska redovisas

En planritning visar byggnaden ovanifrån (ett horisontellt snitt) med rumsindelning, dörrar, fönster, skorsten, trappor, altaner med mera. Varje våning visas separat, till exempel entréplan, övre plan och källarplan.

Exempel på planritning.Förstora bilden

Exempel på planritning.

Fasadritning i skala 1:100

Om du installerar en helt ny skorsten ska du skicka med en fasadritning som visar hur skorstenen ska utformas.

Om rökkanelen eller skorstenen dras på utsidan av fasaden kan du också behöva ansöka om bygglov för fasadändring.

En fasadritning är en ritning som visar byggnadens fasader rakt framifrån. Vanligtvis har en byggnad fyra fasader och du behöver göra en ritning på alla fasader som påverkas av byggnationen. Förutom den utvändiga väggen ska ritningen också visa takvinkel och byggnadshöjd, tak, fönster, dörrar, altaner, skorsten, trappor, ramper, takkupor med mera. Marknivån redovisas med befintlig marknivå. Om du gör ändringar som påverkar marknivån ska du också redovisa den nya marknivån.

Skalan ska vara 1:100.

Exempel på fasadritning. Förstora bilden

Exempel på fasadritning.

Konstruktionsritning eller teknisk beskrivning

En konstruktionsritning eller en teknisk beskrivning visar hur en specifik del av en byggnad är konstruerad. Konstruktionsritningen innehåller detaljerade anvisningar om hur olika konstruktionsdelar ska uppföras. Den behövs för att vi ska kunna bedöma om en tillbyggnad uppfyller relevanta krav. Vilken skala som används varierar beroende på vad ritningen visar.

Exempel på vad en konstruktionsritning kan visa är grundkonstruktionen, stommen, avväxlingar i väggar eller takstolar. Det kan gälla ett helt byggsystem eller bara detaljer. I de flesta fall behövs en eller flera konstruktionsritningar i samband bygganmälan. De tas fram av en konstruktör eller en arkitekt.

Förslag på kontrollplan

En kontrollplan är ett dokument som beskriver vilka kontroller som behöver utföras i ett bygg- eller rivningsprojekt och vem som ska utföra dem. Det är du som ska bygga som lämnar in kontrollplanen.

Det här ska kontrollplanen innehålla:

  • vilka kontroller som ska göras och vad kontrollerna ska avse,
  • vem som ska göra kontrollerna,
  • vilka anmälningar som ska göras till byggnadsnämnden,
  • vilka arbetsplatsbesök som byggnadsnämnden bör göra och när besöken bör ske,
  • vilka byggprodukter som kan återanvändas och hur dessa ska tas om hand, och
  • vilket avfall som åtgärden kan ge upphov till och hur avfallet ska tas om hand, särskilt hur man avser att möjliggöra materialåtervinning av hög kvalitet och/eller avlägsnande och säker hantering av farliga ämnen.

Endast kontrollpunkter som är relevanta för projektet ska vara med i kontrollplanen.

Prestandadeklaration

Prestandadeklarationen beskriver eldstadens effekt. Den kan du få av tillverkaren.

Alla ritningar ska vara:

  • Skalenliga.
  • I ett exemplar.
  • Ritade på blankt vitt papper. Ej ritade på rutigt, randigt eller färgat papper.
  • Alla åtgärder ska tydligt markeras och måttsättas.
  • Avstånd till gränser ska måttsättas.

I kommunens arkiv finns bygglovsritningar för de flesta byggnader som finns i Nynäshamns kommun. Du kan beställa ritningar på fasader, sektioner, planlösningar, tekniska lösningar och beskrivningar samt situationsplaner.

Kontakt