Avfall och återvinning
Här hittar du information om sophantering, avfall och återvinning i Nynäshamns kommun.
Förslag på ny avfallsplan
Förslag på ny avfallsplan för Nynäshamns kommuns har varit ute på samråd den 26 oktober-22 november. Det innebär att myndigheter, sakägare, allmänheten och andra instanser har fått tillfälle att tycka till om förslaget.
Den nya avfallsplanen ska bland annat tydliggöra:
- ansvarsfördelningen mellan kommunen som beställare, SRV som utförare och fastighetsägarna.
- hur mål mäts och följs upp. Det kan till exempel handla om exempelvis målet att fler ska hushåll ska källsortera sitt matavfall.
Samrådshandlingar
Avfallsplan 2021-2030, samrådshandlingar
Avfallsföreskrifter, samrådshandlingar
Datum för samråd
Planen har varit ute på samråd 26 oktober-22 november.
Kontakt
Alf Olsson, tillförordnad VA-och renhållningschef
08-520 682 70
alf.olsson@nynashamn.se
Återvinningscentraler
I Nynäshamns kommun finns en återvinningscentral i Nynäshamn och en i Sorunda. Här kan du lämna allt från trädgårdsavfall och grovavfall till elavfall och farligt avfall. SRV ansvarar för skötseln av återvinningsstationerna.
Återvinningsstationer
I Nynäshamns kommun finns återvinningsstationer där du kan lämna tidningar och förpackningar av plast, glas, kartong och metall.
Om det är skräpigt runt en åtevinningsstation kan du göra en felanmälan till Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för stationerna.
Sophämtning
SRV ansvarar för sophämtning av hushållssopor.
Begär uppehåll i sophämtningen
Om du vill ha uppehåll i sophämtningen i minst tre månader eller för fritidshus hela säsongen ska du göra en ansökan till miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
- För permanentbostad ska ansökan lämnas in senast tre veckor före önskad ändring.
- För fritidsbostad ska ansökan lämnas in senast den 15 april.
Kompostera organiskt avfall och latrin
Den som vill kompostera den organiska delen av hushållsavfallet eller kompostera latrin ska anmäla det till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.
Gemensam sopbehållare
Om ditt hushåll producerar väldigt lite sopor kan du dela sophämtning med en granne. Detta kräver tillstånd från miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
Trädgårdsavfall och eldning på tomten
Det bästa är om du kan kompostera trädgårdsavfallet i din egen trädgård, men du kan också lämna det till en återvinningscentral eller elda upp det.
Eldning av trädgårdsavfall
I Nynäshamns kommun får du elda trädgårdsavfall under två veckor på våren och två veckor på hösten:
- Vår, vecka 15-16 med föregående veckoslut.
- Höst, vecka 41-42 med föregående veckoslut.
Bor du på landet i ett område med färre än tio hus får du elda små mängder trädgårdsavfall även under andra tider på året så länge du inte stör grannar eller det råder eldningsförbud.
Det gäller när du eldar
- Du får bara elda torrt vedartat trädgårdsavfall som till exempel grenar och kvistar. Att elda löv, gräs och liknande är inte tillåtet.
- Du får bara elda om det kan ske utan att det är störande för omgivningen. Kontrollera därför vindriktning och fuktförhållanden innan du börjar elda.
Det gäller utanför detaljplanerat område
Utanför detaljplanerat område är det tillåtet att elda även andra tider på året. Undantaget är områden med samlad bebyggelse.
I dessa områden är det enbart tillåtet att elda under eldningsveckorna trots att de ligger utanför detaljplanerat område:
Bredlöt, Brunn, Dyvik, Ekbacken, Ekeby, Frönäs, Gabrielstorp, Grimsta, Grytnäs, Hästnäs, Kängsta, Landfjärden, Landsort, Lidatorp, Lindholmen, Lisö kalv, Lyngsta, Norr Enby/Fagersjö, Norrskog, Norrudden, Norsbol, Oxnö, Sandvik, Segersäng, Stora Lundby, Storbygården, Svärdsö, Sågsten, Södra Svärdsö, Södra Verkarö och Träviksgården.
Berätta gärna vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss!
Vi återkopplar till dig om du fyller i dina kontaktuppgifter.
Behandling av personuppgifter i Nynäshamns kommun