Två händer håller om en glasstrut. I bakgrunden syns en rullstol.

Glass svalkar gott på våra särskilda boenden när det är varmt ute.

Så arbetar kommunen vid värmebölja

Extra vätskekontroller, uppdaterade checklistor och mycket skugga. Kommunens äldreomsorg och förskolor är redo för en varm sommar.

I skrivande stund är temperaturen redan en bit över 20 grader och alla prognoser pekar på att det kommer bli en riktigt varm sommar med höga temperaturer. Men sol och värme är inte alltid bara härligt. Vid värmeböljor löper de allra äldsta och yngsta medborgare hög risk för att påverkas. Både den kommunala äldreomsorgen och förskoleverksamheten har erfarenhet av att hantera situationer vid höga temperaturer och är därför beredda att agera om temperaturen fortsätter stiga och vara kvar under en längre period.

– Sedan tidigare har vi flera rutiner, handlingsplaner och checklistor framtagna för att hantera olika situationer vid höga temperaturer. Inför sommaren nu har vi gått igenom alla dessa och uppdaterat på de ställen där det har behövts, säger Gabriella Rodling, chef för äldreomsorgen i Nynäshamns kommun.

Se till äldres välbefinnande

Medarbetare på kommunens särskilda boenden har nyligen också gått igenom materialet tillsammans med sin enhetschef. De åtgärder som medarbetare på våra boenden tar till vid höga temperaturer varierar stort beroende på situation och individuella behov, förklarar Gabriella Rodling.

– Generellt handlar det såklart om att bidra till att förbättra de äldres välbefinnande när det är så varmt ute. Det kan till exempel handla om att erbjuda dem kalla fotbad, se till att de är insmorda med solskydd och har tillgång till skuggiga miljöer. Men inte minst handlar det också om att säkerställa att de får i sig ordentligt med vätska.

Äldreomsorgens sjuksköterskor står även redo att rycka ut för att göra extra bedömningar vid behov.

– Jag skulle säga att vi är väl förberedda att hantera värmeböljor i sommar, säger Gabriella Rodling.

Mycket skugga på förskolorna

Även på kommunens förskolor finns en förberedelse för riktigt varma dagar. Förra året köptes fläktar in till flera förskolor. Sedan tidigare använder förskolorna parasoller för att få skugga på alla gårdar.

– Våra pedagoger har även bett vårdnadshavare om att barnen ska vara insmorda med solskydd när de kommer till förskolan på morgonen. Sedan fyller vi på med mer solskydd under dagen och vid behov, säger Tina Persson, chef för kommunens förskolor.

I förskolornas gemensamma rutiner ska barn och pedagoger vistas inomhus under de varmaste timmarna på dagen för att undvika värmen och de farligaste starkaste strålarna från solen. När barnen är utomhus ser pedagoger till att barnen har huvudbonad.

– Vi är också noga med att se till att barnen dricker ordentligt. På alla förskolor finns vattendunkar med tappkranar så att barnen alltid ska ha nära till att få i sig vätska, säger Tina Persson.