Kultur- och fritidsnämnden beslutade om nya riktlinjer för föreningar

På måndagens sammanträde med kultur- och fritidsnämnden beslutades att godkänna förslaget till nya riktlinjer för stöd till kultur- och fritidsverksamheter i Nynäshamns kommun. Nu väntar beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige innan riktlinjerna kan börja gälla.

De nya riktlinjerna innebär att systemet för föreningsbidrag förenklas, förtydligas samt blir mer likvärdigt. Med de nya riktlinjerna har flera av de bidrag som kultur- och fritidsföreningar kan ansöka om slagits samman, fått nya namn eller tagits bort. Ett bidrag som med det nya systemet helt tas bort är ”Stöd till allmän samlingslokal”, som föreningar som äger eller hyr allmänna samlingslokaler kan ansöka om. Syftet med bidraget har varit att tillgängliggöra allmänna samlingsplatser i hela kommunen. Ambitionen med mötesplatser för föreningsliv i hela kommunen kvarstår men nu föreslås bidrag för lokalhyra gå direkt till föreningarna och till faktiskt nyttjande av lokaler istället.

Nästa steg

Nästa steg i beslutsprocessen är att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska besluta om de nya riktlinjerna. Om riktlinjerna beslutas enligt förslaget börjar de gälla den 1 januari 2024. Du kan läsa mer om vad det nya regelverket innebär i en tidigare nyhet.

På nämnden fattades även andra beslut, bland annat:

  • Nya taxor och avgifter för kommunens kultur- och fritidsverksamheter
  • Att avslå flera av de e-förslag som kommit in till kommunen under perioden 2021-06-14 till 2023-06-09

Protokollet från nämndsammanträdet publiceras på kommunens webbplats inom en vecka.

Du hittar dagordningar och protokoll på sidan Sammanträden och protokoll.

Kontakt

Marie Stålbom Warg

tf. chef Kultur- och fritidsavdelningen
08-520 682 64

marie.stalbom@nynashamn.se