26 feb 2024
Två kvinnor i ett omklädningsrum

Marthe Otterström, tillförordnad hemtjänstchef, visar de nya lokalerna för Christina Sönnergren, ordförande för socialnämnden.

Nystart för hemtjänsten

Stärkta förutsättningar för en ännu bättre vård och omsorg. Det är målsättningen med nystarten för den kommunala hemtjänsten. Samtidigt görs flera satsningar på arbetsmiljön.

När kommunfullmäktige beslutade om en ny strategi och organisation för hemtjänsten, i september 2023, hade den kommunala hemtjänsten länge dragits med budgetunderskott, hög sjukfrånvaro och arbetsmiljöproblem. Sedan den nya organisationen trädde ikraft den 1 februari har därför ett arbete satts igång för att komma till rätta med problemen.

– Den kommunala hemtjänsten är mycket uppskattad av brukarna. Men för att kunna möta framtidens behov av hemtjänst i kommunen och utan att behöva skära ned på kvaliteten för brukarna behövde organisationen göras om och bli mindre när vi nu tar tag i de här problemen, säger Christina Sönnergren, ordförande i socialnämnden.

Närvarande ledarskap

En av de förändringar som gjorts är en satsning på ett mer närvarande ledarskap för att kunna följa upp och förbättra förutsättningarna för att medarbetarna ska kunna ge en god omsorg till brukarna. Socialchef Mikael Landberg berättar:

– Nu är cheferna på plats under större delen av dygnet när verksamheten bedrivs, vilket inte alltid var fallet i den tidigare organisationen. Dessutom har samtliga ledningsfunktioner ett tydligt uppdrag om att tillsammans med medarbetarna arbeta med utveckling av verksamheten.

Samtidigt har medarbetarna fått bättre och mer ändamålsenliga lokaler att utgå från. De invigdes under torsdagen.

– Nu satsar vi på att personalen inom hemtjänsten ska få de resurser de behöver för att vända skutan åt rätt hål. Med nya fina lokaler i kommunhuset, som är bättre anpassade för verksamheten, finns alla förutsättningar för att lyckas, säger Christina Sönnergren.