Kommunen bjuder in till temakväll om civilt försvar

Vad är civilt försvar och hur fungerar det i praktiken? Det är frågor som står på agendan när kommunen bjuder in till en temakväll den 21 maj på Skärgårdshotellet. Under kvällen pratar bland annat Hans Wallmark (M), ordförande i försvarsberedningen och Mikael Jeppsson, chef för Samverkan Stockholmsregionen, om det civila försvaret utifrån sina respektive roller och det nationella respektive regionala perspektivet. Temakvällen är en av flera inplanerade om olika aktuella teman.

Det civila försvaret handlar om att öka samhällets motståndskraft för kriser och i värsta fall krig. Det innebär bland annat att säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna och skydda befolkningen även om vardagen vänts upp och ned.

– Med tanke på det osäkra omvärldsläget vi befinner oss i är frågan om det civila försvaret högaktuell. Därför känns det både relevant och viktigt att kunna bjuda in kommuninvånare till en sådan här kväll, säger Marcus Svinhufvud (M), kommunstyrelsens ordförande.

Programmet för kvällen handlar om att lyfta frågor om det civila försvaret utifrån olika perspektiv. Samtalen startar klockan 18 och väntas pågå i cirka en timme och leds av kommundirektör Carina Lundberg Uudelepp. Det kommer även finnas tid för dig att ställa frågor.

Program

  • Marcus Svinhufvud (M), kommunstyrelsens ordförande hälsar välkommen.
  • Hans Wallmark (M), ordförande för försvarsberedningen berättar om hur beredningen arbetar med fokus på civilt försvar.
  • Mikael Jeppsson, chef för Samverkan Stockholmsregionen (SSR) vid Länsstyrelsen Stockholm, berättar om det regionala perspektivet på civilt försvar och samverkan.
  • Yvonne Persson, kommunjurist, berättar om hur kommunen arbetar med civilt försvar.

Anmälan

Det kostar ingenting att vara med på temakvällen och vi bjuder på smörgås och kaffe/te. För att veta ungefär hur många som kommer ser vi gärna att du föranmäler ditt deltagande.

Flera temakvällar inplanerade

Temakvällen om civilt försvar är den första av flera inplanerade kvällar som kommunen kommer att bjuda in till under året. Alla temakvällar kommer att handla om ett aktuellt tema så som AI, åldrande och brottsförebyggande arbete.

– Vi vill att invånarna ska känna att de har en relation till den organisation de betalar skatt till och där de röstar i lokala val. De här kvällarna blir ett sätt för oss att bjuda in till samtal där kommuninvånarna ges en möjlighet att lära känna oss som organisation lite bättre. Det finns mycket vi arbetar med som spelar roll för alla eller delar av befolkningen, säger Carina Lundberg Uudelepp, kommundirektör.