Sammanfattning av kommunstyrelsen 18 juni 2024

På terminens sista sammanträde i kommunstyrelsen beslutades bland annat om investeringsmedel för ny skola i Sunnerby och utbyggd brandstation. Hela dagordningen hittar du på sidan Sammanträden och protokoll.

Investeringsbeslut för ny skola i Sunnerby

Barn- och utbildningsnämnden har tidigare beslutat att en ny skola för 420 elever från förskoleklass till årskurs 6 ska byggas i Sunnerby. Ärendet har sedan dess beslutats i olika politiska instanser. Nu har kommunstyrelsen beslutat om investeringsmedel för att bygga ny skola. Det är därmed det sista politiska beslutet som krävs för att förvaltningen nu kan påbörja arbetet med den nya skolan. Läs mer om arbetet med en ny skola i Sunnerby.

Om- och tillbyggnad av Sorunda brandstation

Sorunda brandstation behöver renoveras och byggas ut. Kommunstyrelsen beslutade därför att avsätta medel för att möjliggöra ombyggnationen. Projektet väntas vara avslutat våren 2027.

Ärende om samråd och granskning av VA-plan inklusive vattentjänstplan – återremitterades

Kommunstyrelsen behandlade ett ärende om kommunens förslag till VA-plan och vattentjänstplan. Senast frågan om VA-plan behandlades blev den återremitterad av kommunfullmäktige, i december 2022. Dokumenten har sedan dess anpassats utifrån hur lagstiftning och hur kommunens förutsättningar ser ut idag och beskriver bland annat den långsiktiga planeringen av behovet av allmänna vattentjänster och hur de allmänna VA-anläggningarna ska hanteras vid en ökad belastning som exempelvis skyfall. Ärendet återremitterades på sammanträdet. Återremiss innebär att ärendet skickas tillbaka till förvaltningen för fortsatt handläggning innan beslut kan fattas.

Markanvisningsavtal för utveckling av centrala Ösmo, etapp 1

Arbetet med att utveckla centrala och södra Ösmo fortsätter. Kommunstyrelsen behandlade på sammanträdet ett ärende om ett nytt markanvisningsavtal för en del av den första etappen av centrala Ösmo. Ett sådant avtal ger en byggaktör rätten att förhandla om köp och exploatering inom området som avtalet avser. Kommunstyrelsen godkände avtalet och föreslår att kommunfullmäktige beslutar att göra detsamma. Läs mer om utvecklingen av Ösmo.

Protokoll från sammanträdet publiceras på kommunens webbplats när det blivit justerat. Protokoll från tidigare sammanträden hittar du på sidan Sammanträden och protokoll. Nästa sammanträde med kommunstyrelsen är den 5 september.